Поскъпване се очаква и в цените на плажните атракциони, както и плажните заведения предлагащи цаца и бира

С приключването на пандемичната обстановка приключват и облекченията, които туристите по българското Черноморие ползваха на плажа. Шезлонгите и чадърите за предстоящия летен сезон няма да бъдат с намалени цени, обявиха от Министерството на туризма.

Те обещаха контролът от страна на ведомството му да е засилен. В концесионните договори били посочени максимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да превишават. цените варират от 5 до 15 лв. за брой в зависимост от местоположението. най-скъпи очаквано са големите плажни ивици на Златни пясъци, луксозните комплекси в Иракли, Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол и Лозенец.
 
"Всяка година концесионната такса и наемната цена се индексира спрямо инфлацията. тази година инфлацията е жестока и ние очакваме в пъти по-голямо увеличние от предни години на концесионните такси. В същото време и заплатите се вдигнаха а при нас за разлика от другите браншове, другите сектори в бранша туризъм ние не можем да намаляме персонала или да го увеличаваме спрямо работата, ние сме задължени по договор задължителните дейности като обезопасяването, почистването на плажа хората да бъдат наети от 1-ви юни, до 30 септември", заяви Николай Димитров - концесионер на плаж Крайморие.  
 
Най-често срещаните цени за шезонг е от 6, 8 до 12 лева, а за чадър 8, 10 и 15 лева. на някои места комплект на сянка с два шезлонга, минерална вода и меки шалтета може да достигне до 20-25 лева, дори 40 за по луксозните пространства пред определени плажни барове. За много от жителите на черноморските населени места цените са високи.

Очаква се спад на туристите за Великден по морските курорти
 
Недоволство е възможно да има и заради платените паркинги край плажовете, които се плащали отделно и още оскъпявали разходката до морето. А за украинските бежанци, които към този момент нямат доходи плажуването би било цяло преизвикателство.
  
 "У нас на Азовско море  ако решиш да отдъхнеш зависи от хотела в който ще почиваме. Може би струва около 60 гривни, което е около 5 български лева.  У нас ако е градски плаж, чадърът струва 50 гривни, а ако е с шезлонг още 100. 150 гривни са може би 5 евро", заяви Влада.
 
Концесионерите са категорични че чадърите и шезлонгите са част от основният им доход за заплати и концесионни такси.
 
"Основния приход при нас са шезлонги и чадъри, които като не се дават то сме обречени на загуба на 100%. Спасителите им се вдигна цената, заплатите им ще бъдат сигурно с 20-30% по-скъпи защото са липса, няма спасители, трудно е", посочи Георги Мавров - концесионер на плаж Черноморец.
 
Връща се и старото отстояние на плажните аксесоари преди наложените ковид мерки. А повечето концесионери да продължават да дезинфекцират шалтетатата и шезлонгите за сигурността на гостите си.
 
"Отстоянията ще бъдат такива каквито бяха преди 2019-та година 4 на 4. нека хората да са спокойни, абсолютно са достатъчни тези отстояния защото реално погледнато от шезлонг до шезонг има 2 метра и половина когато отстоянията от чадърите са 4 на 4. Да не говорим че е доказано слънчевите лъчи убиват всякакви, включително и този вирус", обясни още концесионерът на плаж Крайморие.

Колко ще ни струва сянката по морето тази година
 
Според стопаните на черноморски плажонве, битката за сянка ще продължи и през този сезон.
 "Когато бяха намалени цените те се подиграваха с нас, хвърляха ни някакви метални монетки и се подиграваха. Сутрин, аз отивам на работа в 7ч а те хавлиите са им там преди 7ч.", подчерта Мавров.
 
Безплатно остава използването на чадър и шезлонг на басейните, но само за тези които почиват в хотелския комплекс към него. "Пречиствателните станции си свършиха работата, морето е кристално чисто. Що се отнася до басейните при нас шезлонгите са без пари. на плажа не зная какво става, но последните две години нямаше проблеми", отбеляза Веселин Налбантов - хотелиер.

 А иначе поскъпване се очаква и в цените на плажните атракциони, както и плажните заведения предлагащи цаца и бира.

Репортер: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.