Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно, заяви премиерът

„Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност”. Това заяви в ексклузивно интервю пред NOVA премиерът Кирил Петков.

„Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелият”, коментира още Петков. „В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена”, заяви Петков.

Петков пред NOVA: Ще поканя коалиционните партньори да отидем в Киев

Той се надява БСП и „Демократична България” да намерят общ език, а „Продължаваме промяната” ще бъде лидер в този диалог.

„Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. За БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

„Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически”, каза премиерът.

Парламентът одобри изплащането на парите за пътища

Той коментира и споровете по темата за парите за пътищата. „Ако ги бяхме раздали със затворени очи на 8 фирми тези 1,1 милиарда, щяхме да повторим на ГЕРБ начина за разплащане и пак щяхме да имаме 3000 дупки по пътищата”, заяви Петков. Сега обаче се стигнало до разумно решение. „Някой път в конфликта се раждат решения”, коментира премиерът.

Парите за пътища не са станали заложник на решението за БНБ. „За мен главният банкер на България трябва да е с най-високата репутация, която може да бъде. Тук не става въпрос за сделки. Имаме задължение да намери най-добрия банкер, около който всички да се обединим, да направим най-добрите пътища, да го направим по най-прозрачният начин. Нашата работа като държавни служители в момента е даване, даване, даване”, каза премиерът.

Парламентът каза "Не" на Любомир Каримански за поста управител на БНБ (ОБЗОР)

Той оцени Каримански като много добър банкер, който би бил много добър за Световната банка. „За централния банкер на България критерият трябва да бъде още по-висок и цялата коалиция да се обедини около него”, каза премиерът.

Все още няма издигнати други имена за поста.

Петков коментира и икономическите въпроси. 

„Знаем, че трябва да помогнем тези шокови движения на цените да бъдат посрещнати от държавата поне в началото и едновременно с това да използваме всички извънбюджетни начини цените да се намалят. В това правителство има доста икономисти. Знаем, че дългосрочно трябва да имаме стабилни мерки”, каза Кирил Петков.

Петков обаче посочи, че трябва да сме внимателни по въпроса с премахване на ДДС. „Много лесно падат данъците и много трудно се качват нагоре”, каза Петков.

По темата „Северна Македония” Петков отрече да е договаряно падането на ветото на България до юни месец. Петков е категоричен, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там.

„Нищо няма да се направи, без да има гласуване в парламента и широк обществен дебат”, каза Петков.

„Дебатът трябва да е истински. Ако пак развяваме лозунги, без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна страна още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС. През 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа. Този глас вече е даден. Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на Северна Македония към ЕС, след това да наложим вето за 2 години. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС”, каза Петков.

„Ако правата на българите с промяната на Конституцията е гарантирана от ЕС, с други думи промяната да бъде част от пакета мерки, които са вкарани в Договора на Република Северна Македония и е задължение за тях да променят Конституцията по пътя за Европа, това вече е една стъпка напред“, каза премиерът. Според него ние трябва да преместим ветото, а не да го вдигнем.

 „Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас “, каза Петков.

 „Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е постлан с изисквания и задължения, ясно рамкирани и по този начин да използваме цяла Европа да гарантира прогреса, който ние искаме като българи“, обясни премиерът.

„Ако искаме промяна на Конституцията сега, това е много трудно. Ако кажем: „ Тръгвайте по пътя, вдигаме ветото”. Но първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е променена, тогава те вече не трябва да сменят Конституцията, защото България иска, а защото това е техният договор с ЕС, който определя пътя на РСМ като страна-членка“, уточни Петков.

„Ако искаме промяна на Конституцията сега, това е много трудно. Ако кажем: „ Тръгвайте по пътя, вдигаме ветото”. Но първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е променена, тогава те вече не трябва да сменят Конституцията, защото България иска, а защото това е техният договор с ЕС, който определя пътя на РСМ като страна-членка“, уточни Петков.

„Ние трябва да го поискаме, ние трябва да го вкараме в договора. Не трябва да чакаме някой да ни свърши работата. Най-глупавото нещо, което бихме направили сега, е против българския интерес да се запънем. Да искаме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди вдигането на ветото. Тогава националистите ще вземат управлението там и тогава шансовете ни ще са нулеви. Сега имаме нормално правителство там и то е готово да поеме ангажиментите си през европейска договор“, каза Петков.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.