Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от събития през следващите месеци

Летище София става на 85 години. Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от събития през следващите месеци.

Терминал 1 е първата построена сграда на летището, която, макар и реновирана многократно, е запазила автентичния си облик от средата на миналия век. Превъртайки лентата назад, указ за построяването на летището издава Цар Борис III на 16 септември 1937 година. Тогава е избран теренът около село Враждебна. А причината е, че районът се намира в котловина и заради честите мъгли осигурявал сигурност при евентуална война. Реалното строителство започва години след издаването на указа. Днес 27 авиокомпании осигуряват полети оттук. В близките месеци се очаква Терминал 2 да бъде реновиран с повече гишета, ресторанти и бизнес салони. Ще бъде изграден и изцяло нов Терминал 3.

Сигнал за бомба в самолет на летище София

През 2016 година пилотът Марио Бакалов приземява най-големия пътнически самолет в света – Airbus A380. Това се случва на едно специално за него място – летище София. Описва летище София преди 30 години като блян. За първи път се качва на самолет именно там, но в ролята на пасажер.

„Вратата към кабината беше отворена. И до ден днешен си спомням как влязох вътре, всичките копчета, пилотите в униформи. И си казах, че искам някой ден и аз да стана пилот“, спомня си пилотът.

Промени в управлението на летищата в София и Пловдив

Един самолет проправя път в кариерата на капитан Красимир Минков преди 38 години. Оттогава досега летище София за него се превръща във втори дом. Един от най-кризисните моменти в кариерата му е свързан именно с полет към столицата. Тогава той така и не успява да кацне в София. Пожар в пилотската кабина го принуждава да се приземи аварийно в Будапеща. 

„Димът беше много лютив за очите и много трудно се виждаха приборите“, разказва капитанът.

Днес от летището се изпълняват директни полети до над 80 дестинации по света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.