Министерството на туризма пусна въпросник към хотелите, желаещи да приемат бежанци

Правителството обяви, че удължава Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България вследствие на военните действия в Украйна. Помощта отново ще бъде в размер на 40 лева без ДДС. И ако досега от мярката се възползваха предимно хотелите на морето, сега се очаква по-активно да започнат да се възползват планинските курорти, заради отлива на туристи след края на зимния сезон.

40 лева на ден за всеки украински бежанец е мярка, която хотелиерите в Банско виждат като добра за предстоящите месеци. Причината - туристите в курорта са осезаемо по-малко в сравнение със зимата. Затова в бранша се надяват взаимодействието между бежанци, хотели и държава да продължи.

Над 2500 украински бежанци у нас вече са започнали работа на трудови договори

 „Отворени сме и да продължи мярката, пак ще ги приемем. В тоя мъртвия период, както ние го наричаме, удачно е, да има хора, запълваемост на хотела –като процентно съдържание на стаите. Ние си го съобразяваме и с външните клиенти, които са си нашите туристи в сезона”, обясни Мария Атанасова, управител на хотел.

„Участваме в програмата за подпомагане на хотелите още от самото й откриване и от началото на конфликта, при нас останаха украински граждани, така че да – приемаме го. Бяхме целогодишен хотел, но след коронавируса, започнахме точно в този период май, юни, април, да затваряме, тоест финансово не издържахме и това нещо в момента ни помага”, добави управителят Иван Несторов.

Сумата от 40 лева на ден покрива дневните разходи на един човек. И все пак невинаги сметките излизат.

„Сложно е, почти на ръба, нали, но поне не седят стаите свободни, това е, което е. Ако има възможност малко повече но това са определили държавата, това е”, каза още Атанасова.

„Смея да кажа, че за разлика от псевдопомощите към хотелиерството във връзка с коронавируса, тази програма е адекватна. Да, стигат”, смята Несторов.

България и още 9 страни от ЕС искат повече пари за бежанците от Украйна

„Тези 40 лева те даже са съобразно министерска заповед има, трябва да се съобразяваме с нея, да е разнообразно менюто, да съдържа мляко, млечни продукти, месо винаги, салати. Реално това, което ни е спуснато, това изпълняваме и даже и повече”, каза още Мария Атанасова.

В някои хотели усещат, че настанявайки украински бежанци се движат по ръба на нервите на туристите, които пристигат за почивка.

„Някои не са доволни от това, питат защо не сме ги предупредили, че в хотела ще има украинци”, обясни Атанасова.

„Специално при мен са изключително любезни, това в основата си са майки с деца, или баби с деца, много мили, много културни, много възпитани. Част от тях проявяват желание да започнат и работа при нас, което ще бъде удовлетворено, тъй като ние сме верига с хотели, имаме и летни обекти”, коментира Несторов.

В Банско към момента са настанени около 700 украинци. Почти всичките живеят в хотели.

Икономист: Огромен е приносът на украинските бежанци към родната икономика

„Министерството на туризма пусна въпросник към хотелите, желаещи да приемат бежанци. Хотели навсякъде в страната могат да кандидатства по тези програми- както по морето, така и в планината. Държавата трябва да се стреми да социализира максимално бързо бежанците, което означава да ги настани в къщи и апартаменти. Не е добре да бъдат в бази и хотели, те не идват на почивка”, обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Повече вижте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.