Няма опасност от замърсяване на плажовете

Замърсени битови води се изливат на километър и половина след бургаския плаж до квартал „Крайморие”. Проблемът с изливането на фекални води в района е дългогодишен. Концесионерът на плажа Николай Димитров увери, че опасност за плажуващите и замърсяване на плажовете няма.

„От 2017 година стопанисвам този плаж и всяка година по това време има проблем. Резултатите от пробите на водата на плажа, показват, че водите там са едни от най-чистите сред бургаските плажове. Няма опасност от замърсяване на плажовете”, допълни той.

За периодични сигнали за изливането на фекални води потвърдиха и от РИОСВ-Бургас.

„Известен е проблемът на общината и на РИОСВ. Преди 30 години още е решено, че битовите води ще се изливат тук. Има проект за реконструкция на ВиК системата на Бургас, този проблем е включен в решението, като водите ще се изливат на друго място. Това е комплексен проблем, свързан с източници на финансиране, организационни процедури и опазване на зоните, през които минава трасето на канал”, уточни директорът на Регионалната екоинспекция Павел Маринов.

По думите му санкции ще бъдат наложени на ВиК както и миналата година, за безконтролно изливане на фекални води. Предвидените са глоби са в размер между 2 и 10 хиляди лева.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу кмета на Варна Иван Портних- причината са проблеми с тръбопроводите под Варненското езеро. Градоначалникът заяви, че няма нищо общо с подписването на договорите и не е виновен за спукването на тръбата. Случаят породи притеснения за екокатастрофа в района.

„Тръбата си е все още там, не виждам някой да се е загрижил за нея”, обясни кметът.

Зам.-кметът на община Варна Христо Иванов увери, че няма изтичане на отпадъчни води във Варненското езеро.

„Работи се в нормален режим, отпадъчните води на квартал „Аспарухово” се пренасят към пречиствателната станция. Установи се, че има геоложки проблем във Варненското езеро, наложи се промяна на техническия проект, който сега се съгласува и одобрява, с цел поличаване на одобрение за ползването на воден обект. След това ще се пристъпи към намирането на технология за прекопаването на канала, в който да бъде положен тръбопровода”, обясни зам.-кметът.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.