Защо решава да застане срещу хората на британския премиер

За първи път българин участва в местните избори в Лондон, които завършиха със съкрушителна загуба за управляващата във Великобритания Консервативна партия. Работата му вероятно е особена според нашите представи - интегрира чужденци в британското общество. Кой е той и защо  реши да застане срещу хората на британския премиер Борис Джонсън - разказва Павлина Трифонова.

Нишан Джингозян е от Варна. Пристига в Лондон да следва и остава вече 23 години. Голяма част от кариерата му е посветена да помага на чужденци да се интегрират в британското общество. Brexit му показва, че това е доста по-трудно, ако имигрантите нямат свое политическо представителство и решава да се кандидатира за общински съветник в лондонската община Енфийлд, където живеят около 25 000 българи. Явява се от листата на опозиционната Лейбъристка партия.

„Районът, в който аз бях, се казва Уайтуебс. В него, за съжаление, има много малко българи - само 28 по наши данни. Така че за огромно съжаление не можах да разчитам на техния вот. Торите спечелиха, Консервативната партия спечели изборите в Енфийлд. Разликата между мен и третия представител на Консервативната партия, който влезе в съвета, е 400 гласа при 10 000 имащи право на вот”, обясни Джингозян.

Изборната загуба обаче не е отказала българина да продължи да защитава интересите на сънародниците ни на Острова. 

„Това е битка, която съм повел от много години. Аз работя в сферата на местна власт от 15 г. Работил съм и работя за някои от най-големите кметства в Лондон. Отговарям за програми за социална интеграция на общности, които са идентифицирани като приоритетни от екипа на кмета на Лондон. Българската общност е една от тях”, посочи Нишан.

Един от големите проблеми, с които местните власти в Англия сега се сблъскват, е как да помогнат на чужденци, лишени от социални помощи заради съмнения за злоупотреби с такива по време на COVID кризата.

„За огромно съжаление се оказа, че сред хората, които са подали невярна, неточна или некоректна информация поради една или друга причина, има и много българи. Помощите им бяха спрени. Това постави една част от българската общност в изключително трудна и много деликатна ситуация - без достъп до социалната система, без работа, защото пандемията оказа огромно отражение и върху пазара на труда, конкретно в Лондон. Енфийлд е район в североизточната част на Лондон и в него има 16 000 българи, които не са регистрирани с личен лекар. Това е огромен проблем за националната здравна служба на Великобритания”, коментира Джингозян.

За разлика от много българи, които предпочетоха да се върнат в родината след Brexit и пандемията, Нишан не е готов за тази стъпка.

„Целият ми живот е в Лондон. Адаптацията от България към Великобритания беше много трудна - чужди среда, култура и език. Изключително огромен, конкурентен град. Но мисля, че една адаптация от Великобритания към България няма да бъде по-лесна. Може би, една от причините е, че аз се занимавам и работя в една изключително тясна ниша - професия във Великобритания, която не съществува в България. Аз най-вероятно в България ще бъда, така да не прозвучи нескромно, но висококвалифициран безработен, защото тази професия просто не съществува в България”, подчерта той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.