"България може да стане енергийно независима", категоричен е експертът

В България има големи залежи от природен газ, което плаши монополиста "Газпром". Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

„Има задълбочен анализ на голяма американска компания за залежите на газ в България. Този геоложки доклад е укриван от 2011 г. Според цифрите към 2011-а България има залежи от газ, възлизащи на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 години. Тези цифри са в диапазона на оптимистичната прогноза”, посочи той. 

По думите му запасите от синьо гориво са в района на Чирен. „Въпросът е защо от 2011 г. тези резултати притесняват голяма част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 г. приемаме меморандум за забрана на шистовия газ. Това според мен не е случайно”, посочи Хиновски.

„Тези проучвания сме ги поръчали ние. Те са започнали през 2007-2008 г. и са приключили през 2011-а. Те показват, че в Етрополската формация, Северозападна България, има залежи на газ. Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Лично аз смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – „Газпром”. Защото той е много притеснен от тези цифри”, подчерта енергийният експерт.

Според него протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от Етрополската формация. „Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните. В добива на шистов газ вече не се използват химикали, което беше основното притеснение. Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите”, коментира още Хиновски. И призова да бъде отменен мораториумът, който спира всички проучвания.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.