Изпратени са покани за кандидатстване по проекта до още 55 детски отделения в страната

Детското отделение на Многопрофилната болница в Айтос се превърна в първата „Светулка" на фондация „За доброто“. Проектът е насочен към обновяване на отделения в редица лечебни заведения в страната.

След близо три месеца ремонт стаите и общите помещения в детското отделение са неузнаваеми и в тях всичко е ново. Сменени са електрическата инсталация, подовите настилки, обзавеждането, каза за NOVA началникът д-р Милена Марковска. Предстои закупуването и на още медицинско оборудване.

Всяка стая е в различен цвят и има свой приказен свят - „При видрата", „При котките", „При светулката", „При енота", „При жабата", „При патето". Пред всяка стая има малка табелка, на която децата могат да напишат с тебешир имената си. 

Новият вид на отделението е благодарение на доброволен труд и дарения от партньори на фондацията. Поли Троянова от „За доброто” казва, че следващата седмица се очаква доставка на шест инфузионни помпи. „Това са уреди, с които се дозират лекарствата, когато се администрират през вената и един пациентски монитор. Ще направим поръчка и за веноскоп”, казва Троянова.

Общата стойност на ремонта, медицинското оборудване и обзавеждането, което фондацията финансира, е 71 900 лв. Изпратени са покани за кандидатстване по проекта до 55 детски отделения в страната. Работата в няколко от тях вече е започнала. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.