„Никога не сме искали да бъдем субсидирани", посочи зам.-председателят на БТПП

“Голямата бедност вече е дошла, икономиката е обезкървена. Когато обезкостиш нея – следват хората“. Това заяви в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

„Никога не сме искали да бъдем субсидирани. Голяма част от кризите ги докараха самички, благодарение на самонадеяност и липса на житейски опит. Защото с един апломб развалиха неща, които сме градили 30-40-50 години. Пример за това е газът. Казваме: „Няма да работим с тези?" Ами с кои?”, подчерта той, коментирайки проведената в четвъртък среща с министъра на енергетиката.

„Старите хора са казали: „Преди да развалиш един кладенец, изкопай нов”. Но не трябва да спираш тази тръбичка. Не ме интересува дали е Путин или е Фидел Кастро. Мен ме интересува да имам евтин газ. Много е смешно, когато политиците започнат да правят бизнес. Те започват да го моделират и политизират. Не може да се прави така”, категоричен е той.  

По думите му Министерството на енергетиката е в "клещи" между Министерството на финансите и Народното събрание. „Така че те не са в състояние повече да финансират със субсидиите. През май ще бъде за последно”, подчерта Дачев.

Според него що се отнася до американския газ властите „подхвърлят дъвка за шушумиги”. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.