"Не трябва да търсим спасителен изход за Русия и Макрон го прави напразно", заяви той

Президентът на Франция Еманюел Макрон се опитва напразно да води диалог с руския си колега Владимир Путин. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Франс прес. 

Той добави, че не е правилно това, че френският президент е готов, според него,  да прави дипломатически отстъпки на Русия. "Не трябва да търсим спасителен изход за Русия и Макрон го прави напразно", заяви Зеленски пред италианската държавна телевизия РАИ Уно.

Ожесточават се боевете в Източна Украйна

"Зная, че той искаше да постигне резултати в посредничеството между Русия и Украйна, но нямаше такива", каза още той.

"Докато Русия самата не поиска и не разбере, че има нужда от край на войната, тя няма да потърси никакъв изход", допълни Зеленски.

В понеделник Макрон заяви, че, за да се сложи край на войната, водена в Украйна от руската армия, мирът трябва да се установи, без унижаване на Русия.

Според Зеленски обаче Макрон няма нужда да прави дипломатически отстъпки на Русия сега. Той добави, че този подход да се спаси реномето  на Путин в момент, в който руснаците се опитват все още да поемат контрола върху юга и изтока на Украйна не е много коректен.

Украинският президент освен това заяви, че времето за сядане около маса за преговори с Русия е приключило. "Това вече не е възможно", добави той.

"Президентът на Републиката никога не е обсъждал нищо с Владимир Путин без съгласието на президента Зеленски. Той винаги е казвал, че украинците решават сами условията на преговорите си с руснаците", обявиха от Елисейският дворец.

В Украйна започна първият процес срещу руски войник за военно престъпление

След няколко сесии на преговори между Киев и Москва през март дискусиите оттогава са преустановени, а позициите на двете страни остават прекалено различни.

Пред италианската телевизия РАИ Зеленски още веднъж повтори желанието си да се срещне с Владимир Путин, но само с него, без никакъв посредник. "И с подход за диалог, а не с отправяне на ултиматуми", подчерта той.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА