"Няма притеснения за гражданите и доставките на големите хранителни вериги", подчерта шефът на Комисията по транспорта в НС

„Имаме план „Б”. Няма притеснения за гражданите и доставките на големите хранителни вериги. Взели сме мерки. Но не е въпросът ние да вземаме едни мерки – а превозвачите да протестират. Трябва да се стигне до диалог и до решаване на напрежението в  сектора”. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” председателят на Транспортната комисия и депутат от БСП Борислав Гуцанов в отговор на въпрос подготвено ли е правителството за по-сериозни блокади на транспортни връзки на фона на предстоящия протест на превозвачите на 18 май.

„Всеки един управляващ трябва да е готов във всеки един момент да поеме отговорности. Надявам се и съм убеден, че ще направим така, че на 18-и да няма стачка, или ако има – тя да е по-скоро символична. Дотогава да сме успели чрез диалог да решим основните проблеми, които вълнуват превозвачите. Безспорно има напрежение и проблем. Има огромна икономическа криза в Европа и няма как и нашата икономика да не страда от това. Мисля, че може да се проведат нормални разговори и диалог, а не да се стигне до сериозни стачки, които да блокират живота в страната”.

Той коментира и исканията на превозвачите – кат това за намаляване акциза на горивата с 50 процента. „Има много опции и много възможности. С превозвачите започнахме един разумен диалог през изминалата седмица. И през следващата седмица ще продължим с разговорите. Тогава ще конкретизираме – дали да бъде намален акциза, а България е с най-ниската ставка в целия ЕС, дали биодобавките да бъдат премахнати за един кратък период от време – примерно за 6 месеца”.

„Тол системата е от 2020 година. Още тогава тя трябваше да бъде въведена в цялата мрежа на страната. Тогава превозвачите отново излязоха на протест със същите аргументи – като сегашните. Тогавашното правителство взе решение за 3-месечна отсрочка, която продължи две години. Рано или късно тя трябва да бъде въведена”, категоричен в Гуцанов.

По думите му в Комисията по транспорт не са постъпвали сигнали превозвачи да са били тормозени на пътя като се спират техни автомобили и им се съставят актове. „Неофициално обаче чух подобни изказвания от превозвачи. Но официално в деловодството на комисията няма подадени жалби. Аз осъждам подобни действия. Ако има – призовавам за писмени сигнали до мен като председател на комисията”, посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.