Според него всичко това води до инфлация, а на Запад търсят виновни отстрани

Европа налага все повече санкции на пазара на нефт и газ по изцяло политически причини и под натиска на американския сюзерен. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща за развитието на петролната индустрия във вторник, пише ТАСС.

„Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, поради собствените си амбиции и под натиска на американския сюзерен, европейските страни налагат все повече санкции на пазарите на нефт и газ”, отчете руският държавен глава.

Според него „всичко това води до инфлация”, а на Запад „вместо да признаят грешките си, търсят виновни отстрани”. „Политиците на Запад спекулират с естествената загриженост на хората за климата, като омаловажават значението на конвенционалната енергия”, каза президентът.

По думите на Путин всичко, което се случва днес около Украйна, е свързано с политиката на Запада. „Всичко, което се случва днес, включително, за наше огромно съжаление, около Украйна, се дължи на необмислената политика на така наречения колективен Запад”, смята той.

Според руския президент тези страни „в продължение на десетилетия са пренебрегвали напълно основателните опасения на Русия за сигурността и са насърчавали по всякакъв начин националистическите, неофашистките елементи в киевското ръководство, пренебрегвали са проблемите, които се развиват в Югоизточна Украйна, и в продължение на осем години са помагали за продължаването на военните действия, които киевският режим започна преди осем години”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.