При начална цена от 150 000 евро организаторите на търга заявиха, че офертите за китарата са могли да достигнат до 500 000 евро

Китарата "Гибсън" на Ноел Галахър, която беше счупена през 2009 г. по същото време, когато се разпадна британската група „Oasis“, беше продадена за 385 500 евро на търг в Париж, предаде БГНЕС.

По-късно поправената червена китара, която бе унищожена на фестивала „Rock en Seine“ във френската столица през 2009 г., е "култов момент" в историята на музиката, заяви Джонатан Берг, експерт по китари и съосновател на галерия Artpeges, която проведе търга.

При начална цена от 150 000 евро (160 000 долара) организаторите на търга заявиха, че офертите за китарата са могли да достигнат до 500 000 евро.

Защо изгониха Васко Василев от Московската консерватория

Като флагман на бритпоп движението от 90-те години на миналия век, изградено около прословутите и разкрепостени братя Галахър, „Oasis“ постигнаха световен успех, продавайки 60 милиона албума и раждайки хитове като "Wonderwall" и "Don't Look Back In Anger".

Групата трябвало да свири в Rock en Seine през 2009 г. в края на годишното си световно турне "Dig Out Your Soul", наречено на едноименния им албум. Но "между двамата братя от известно време се зараждали проблеми", казва Берг.

"Избухнали зад кулисите, една от китарите на Ноел се счупила и това е довело до разпадането на групата", каза той.

"Другото лице": "Евровизия" и нейното многообразие

Драматичната раздяла постави началото на години на публични боричкания между братята чрез пресата и социалните медии, които постепенно охладняха. Двамата продължиха да създават музика след раздялата си, но неведнъж са изключвали възможността „Oasis“ да се съберат отново.

Китарата, реставрирана през 2011 г., беше представена с оригиналния си калъф и бележка от бившия ѝ собственик, подписана с "Мир, любов и банани".

Наддаването започна от 150 000 евро (190 000 долара), като се продаде малко над най-ниската оценка от 300 000 евро плюс такса от 85 500 евро.

Бритни Спиърс е загубила бебето си

Артур Перо, друг съосновател на Artpeges, заяви, че е "доста доволен" от сесията.

Сред другите топ лотове е и костюм, изработен изцяло от кожа и вериги, носен от Мартин Гор от британската група „Depeche Mode“, който намери купувач за 15 528 евро с включена такса.

Рядък винил, подписан от Джими Хендрикс и от любимия френски рокер Джони Халидей, беше продаден за над 10 000 евро.

Общо 85 лота бяха предложени в Hotel Drouot, основното място за провеждане на търгове в Париж, включително усилватели от 60-те години на миналия век, ситопечат на албуми на „Pink Floyd“ и снимки на рок звезди. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.