Обсъдена е била и темата "Северна Македония"

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани, последиците от военните действия в Украйна и променената среда за сигурност в Европа. Това са били темите, които са обсъдили българският президент Румен Радев и френският му колега Еманюел Макрон в телефонен разговор. 

„В интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани. България очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори”, е посочил по време на разговора българският държавен глава, съобщават от пресслужбата на Президентството.

Румен Радев е посочил също така, че между България и Северна Македония е постигнато съгласие за изготвяне на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дългосрочни цели, чието изпълнение да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, но все още няма резултати в тази насока. Очакването на страната ни за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Република Северна Македония и да гарантират изпълнението на поетите ангажименти от страна на РСМ, също бе отбелязано от президента. Румен Радев е подчертал още, че неизпълнението на Двустранния договор за приятелство и добросъседство и сътрудничество от страна на РСМ, 5 години след неговото подписване, изисква конкретни стъпки и резултати, изпълнението на които да възстанови и укрепи доверието ни.

Президентът Еманюел Макрон е изразил готовността на Франция да подкрепи България, така че Военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.