Рок групата „Куийн“, Даяна Рос и Сам Райдър ще бъдат главните звезди на минифестивала

Рок групата „Куийн“, американската соул певица Даяна Рос и Сам Райдър, който представи Великобритания на "Евровизия 2022", ще бъдат главните звезди на минифестивал, посветен на 70-годишнината от управлението на кралица Елизабет II, предаде БГНЕС. Би Би Си обяви програмата на събитието, което ще се състои в центъра на Лондон.

Световни звезди се включват в честванията за платинения юбилей на Елизабет II

Британско-шведската певица Мейбъл, американската певица Алиша Кийс, италианският тенор Андреа Бочели, германският композитор Ханс Цимер и други известни музиканти също ще излязат пред 22 000 души пред Бъкингамския дворец. Освен това на сцената ще бъдат представени музиката и хореографията на композитора Андрю Лойд Уебър. Двучасовата програма ще включва и предварително записано изпълнение на Елтън Джон, който според Би Би Си няма да може да присъства лично на концерта поради натоварения си график на европейското му турне. Очаква се писателят Стивън Фрай, телевизионният водещ и естественик Дейвид Атънбъро, бившият капитан на английския футболен отбор Дейвид Бекъм и тенисистката Ема Радукану да поздравят Нейно Величество по време на фестивала.

Кралицата с първа поява от два месеца насам (ВИДЕО)

Концертът ще бъде открит от група „Куийн“, която ще свири с вокалист американския певец Адам Ламбърт. През 2002 г. Kогато Обединеното кралство празнува 50-годишнината от възкачването на Елизабет II на британския престол, членът на групата Брайън Мей изпълнява британския национален химн "God Save the Queen!" на електрическа китара, докато стои на покрива на Бъкингамския дворец. Известният китарист намекна, че този път публиката може да очаква още по-впечатляващ номер.

Концертът ще бъде закрит от 78-годишната Рос, която не е изнасяла концерти в Обединеното кралство от десетилетие и половина.

 

Платинен юбилей

По-голямата част от тържествата по случай платинения юбилей (70 години) от управлението на Елизабет II, както и 96-ия рожден ден на монарха тази година, са планирани за юни тази година. Първият календарен уикенд на месеца ще бъде допълнен от два празнични уикенда, които ще започнат на 2 юни с традиционния парад и оръжеен залп по случай официалния рожден ден на кралицата. На 3 юни в катедралата "Сейнт Пол" ще бъде отслужена служба в чест на Нейно Величество за седемте десетилетия служба на нацията.

Британската кралица посети нова линия на лондонското метро (СНИМКИ)

Концертната програма няма да се ограничава само с изпълнения до Бъкингамския дворец. Звезди като Ед Шийрън и Клиф Ричард ще свирят за лондончани. Ще има кралски конни надбягвания и приеми. Кулминацията на тържествата ще бъде парад с 10 000 души, включително известни личности, който е планиран за 5 юни. Шествието ще започне с камбанен звън на камбаните на Уестминстърското абатство, откъдето хората ще се отправят към Бъкингамския дворец.

В центъра на шествието ще бъде златната кралска карета, която за последен път е била показана публично преди две десетилетия. Каретата, създадена през 1762 г., е използвана от монарси при важни поводи, включително при коронацията на настоящата кралица на 2 юни 1953 г., но този път Елизабет II няма да бъде в нея.

 

Рекорди на кралицата

Елизабет II, родена през 1926 г., се възкачва на престола на 25-годишна възраст, наследявайки баща си Джордж VI (1895-1952). През септември 2015 г. тя надмина рекорда на кралица Виктория (1819-1901) за най-дълъг престой на британския трон. Със смъртта на тайландския крал Рама IX на 13 октомври 2016 г. Елизабет II става най-дълго управлявалият монарх в света.

Кралица Елизабет II няма да присъства на откриването на парламента

Сред жените, които са управлявали, 96-годишната Елизабет II е на трона най-дълго в световната история. Но тя все още не е надминала френския крал Луи XIV (1638-1715), който остава на трона 72 години и 110 дни. Потвърденият рекорд за най-дълго управление се държи от Собуза II, крал на Свазиленд (днес Есватини), който е обявен за върховен лидер на четиримесечна възраст и управлява 82 години и 254 дни. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.