Бизнесът призовава за спешно стартиране на усвояването на Плана за възстановяване и устойчивост

Антикризисните мерки в момента са палиативни. Бизнесът е призовавал за действия срещу инфлацията още от юли миналата година. Сега войната още повече е усилила кризата. Това коментира пред NOVA NEWS главният секретар на АИКБ Милена Ангелова.

„За последните 10 месеца заради високите цени на електроенергията от бизнеса са надвзети 1924 лева на мегаватчас, а са компенсирани едва половината от тях – 969 лева на мегаватчас. Цената на електрическата енергия влиза в цената на всички продукти и услуги”, коментира Ангелова.

Според нея инфлацията в други страни не е толкова голяма, защото там бизнесът е подпомогнат и цените на електроенергията са компенсирани.

„В България инфлацията на средногодишна база е 12% срещу 6,2% средноевропейска”, поясни Ангелова.

Тя допълни, че цената на електрическата енергия в момента се формира на основата на геополитически процеси, а не на пазарни принципи. Това била и причината в България да е най-скъпо.

„Бизнесът настоява за компенсиране на тези свръхвисоки цени. ЕС призна, че тези неочаквани свръхвисоки печалби на енергопроизводителите следва да се обложат с данъци и от този фонд да се компенсира бизнесът, така че да остане конкурентноспособен. В противен случай печалбите излизат от реалната индустрия и тя бива поставена пред неопределеност. Цените скачат. Затова мерките, които се вземат сега са закъснели и палиативни”, заяви още Ангелова.

Все пак смята, че една част от мерките могат да бъдат приети като позитивни. „Можем да подкрепим под условие увеличаването на прага на задължителната регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000”, каза Ангелова. „Но предупреждаваме, че повишаването на този праг не може да се прави автоматично, защото чухме и такова намерение. Трябва да се прави след много внимателен анализ, за да не се изкриви конкурентната среда. По-скоро призоваваме за облекчаване на процедурите по администриране на ДДС”, заяви Ангелова.   

Според нея нулевата ставка на хляба няма да даде сериозно отражение върху цената.

„Може да даде глътка въздух на хлебопроизводителите, но не мислим, че ще промени цената на хляба”, каза тя.

Пенсиите не трябвало хоризонтално да се вдигат, защото тогава се къса връзката между осигурителния доход и равнището на дохода. „По този начин хората нямат интерес да се осигуряват”, смята Ангелова.

Тя призова за спешно стартиране на усвояването на Плана за възстановяване и устойчивост и подписване на споразумението за партньорство.

„Ние сме за договаряне на браншово равнище на заплатите – едни браншове вървят по-добре и заплатите могат да бъдат увеличени, други браншове не вървят толкова добре”, каза тя.

Освен това от началото на войната в Украйна България е загубила 30 000 работни места. „Просто има отлив на пазара на труда – хората са демотивирани. Изчезват и по демографски причини”, обясни Ангелова.

По думите й печалбата на АЕЦ за едно тримесечие е 2 милиарда, а при нормални цени за цяла година е около 200 милиона лева.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.