Разселването на украинците е най-голямото движение на бежанци в Европа след Втората световна война, заяви още Борел

Глобалната миграционна криза се разраства, повлияна от ситуацията в Украйна, където движението на бежанци може да се счита за най-голямото от Втората световна война насам. Това заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

"Много се радвам, че върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди за първи път присъства на заседанието на Съвета на ЕС за развитие, защото миграционната криза в света се разраства и не става дума само за Украйна. Миналата година броят на мигрантите в световен мащаб беше около 84-85 милиона. Опасявам се, че с избухването на кризата в Украйна този брой ще бъде много по-голям, тъй като разселването на украинските бежанци е най-голямото движение на бежанци в Европа след Втората световна война", заяви Борел преди заседанието на Съвета по външни работи за развитие в Брюксел.

Борел също така подчерта, че не бива да забравяме "други бежански кризи, включително тези в Мианмар, Афганистан, Венецуела, страните от Сахел. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.