Мярката е в отговор на разширяването на НАТО, уточни той

Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на засилването на НАТО и очакваното разширяване на Aлианса с Финландия и Швеция, съобщи днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес.

„До края на годината в Западния военен окръг ще бъдат сформирани 12 военни формирования и подразделения”, каза министърът на предавана по телевизията среща със служители на своето министерство и с военни, без обаче да уточнява вида на новите структури или мащабите им.

Зеленски: Руските сили са унищожили напълно Донбас

Шойгу отбеляза, че в зоната на отговорност на Западния военен окръг продължава да нараства напрежението, включително заради възможното приемане на Финландия и Швеция в НАТО.

Министърът увери днес, че превземането на украинската Луганска област е почти завършено. „Подразделенията на руските въоръжени сили съвместно с подразделенията на Народната милиция на Луганската и Донецка народни републики продължават да разширяват контрол над териториите в Донбас. Освобождаването на Луганската народна република е почти завършено”, каза Шойгу.

Освен това министърът посочи, че 1 908 украински военни, блокирани от седмици в металургичния завод „Азовстал” в Мариупол, са се предали. „Блокираните националисти в завода започнаха да се предават”, каза Шойгу.

Путин с ново предупреждение заради разширяването на НАТО

Министърът потвърди също, че украинските сили са се опитали безуспешно на 8 май да си върнат контрола над Змийския остров, стратегическа точка в Черно море, която руските сили завзеха в началото на войната. „В навечерието на Деня на победата украинските сили предприеха авантюристичен опит да завземат Змийския остров. Тази акция завърши с пълен провал”, уточни той.

„В близко време се очаква доставката на стратегически безпилотни летателни апарати (за руските въоръжени сили). Използването им ще позволи да се запази животът на личния състав и значително да се съкратят разходите за решаване на разузнавателни и бойни задачи за сметка на намаляване на изразходването на боеприпаси и ресурса на авиационната техника”, отбеляза министърът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА