Това заяви премиерът на среща със зам.-министър на земеделието

Борбата за границата е борба за държавността. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на среща със заместник-министъра на земеделието Иван Христанов в неделя. Двамата обсъдиха сигурността на границата ни с Република Турция.

„Благодаря на теб и твоя екип за решителните действия на „Капитан Андреево”, каза Петков. Бе подчертано, че тази граница не е външна само за България, но и за Европейския съюз.

Заместник-министър Христанов информира премиера Петков, че считано от петък Националната референтна лаборатория „Централна лаборатория по химични изпитвания и контрол“ (ЦЛХИК) към БАБХ извършва лабораторен анализ на пратки плодове и зеленчуци, преминаващи през ГКПП „Капитан Андреево“. Според него с това държавата в лицето на БАБХ за пръв път от десет години насам си е върнала контрола на границата.

Христанов обясни, че инспекторите извършват контрол в непрекъснат режим на работа, като са изпратени допълнителни екипи, които да подпомагат служителите на пункта. Той подчерта, че в резултат на саботаж от страна на частен оператор, който десет години е изкуствено подържан монополист на границата, да извършва своите договорни задължения, трафикът на пункта е натоварен.

„БАБХ работи в непрекъснат контакт с турската страна при управление на процесите”, каза още Христанов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.