След 31-ви много от тях може да останат без покрив над главите си

В доброволческия център в Банско в последните дни е изключително напрегнато. Ако досега тук хората идваха по-скоро, за да търсят дрехи и консумативи, сега вече питат за домове. Защото след 31-ви много от тях може да останат без покрив над главите си.
 
"Няма къде да настаним всичките тези хора. Например тука дойде човек, който има 3 дечица и бяга от Николаев. Има бизнес, автомобилен сервиз, сега бизнес няма, дошъл е тука с три дечица, едното инвалид, дойде сега и пита какво ще правя до 31-ви е хотела, какво ще правя? Къде мога да бъда настанен… а ние нямаме отговори", каза Анна Бангева, доброволец.
 
Александър е от Николаев. В Банско е със съпругата си и с трите си деца. За тях дом след 31-ви май няма.
 
"Няма шанс да се върнем сега в Николаев, Ще търсим някакъв изход, някаква работа, дом. Търся някъде да работя, но не знам езика, мога да работя като механик, но как ще издържам трите ми деца не знам", сподели той.

Достатъчни ли са средствата в новата програма за настаняване на бежанци
 
"От хотела ни казаха, че до 31-ви можем да сме там. После трябва или да си намерим работа или не знам. Ние в Харков не можем да се върнем, там всичко е разрушено", обясни Анна от Харков.
 
Юлия от Одеса е хидроинженер. Тя смята, че е трудно да намери работа по специалността си и затова е готова да работи каквото намери.
 
"Аз знам, че по принцип който търси намира, но за нас тук условията в крайна сметка са много екстремни, за нас всичко е непознато, и за съжаление няма как да чувстваме сигурност", посочва тя.
 
В Банско не разполагат с държавни бази. Затова единственият вариант за украинците е да намерят квартири. За наем обаче са нужни средства. Затова в доброволческият център правят всичко възможно да намерят работа.
 
"Засега търсим само в Банско, Разлог, Баня, такива близки, докъдето могат да стигнат с транспорта, който има. Те са готови да работят и в туристическия бранш и където и да е. Никой няма претенции, че е с образование или нещо такова, просто им търсим работа, каквато и да е", уточни Бангеева.
 
Някои хотели вече използват украинска работна ръка. Става дума обаче за съвсем единични случаи на хора, които са заети срещу минимални суми само за по няколко часа в седмицата.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.