Продължава тенденцията украинците да си тръгват от България

"След 31 май повечето бежанци ще бъдат пренасочени към Северозападен, Южен и Централен райони. Може би ще има допълнителни влакови композиции и вагони, за да се направят нещо като коридори за извозване". Tова заяви на брифинг председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

Според нея продължава тенденцията от последните дни украинските граждани да напускат България. "Същият процес се наблюдава в Полша, Румъния и Молдова. Част от бежанците правят опити да стигнат до части от Украйна, които са спокойни. Други групи продължават към Италия, Испания, Турция и Централна Европа", подчерта тя.

"Екипи от анкетьори на доста ведомства обикалят хотелите на бежанците - във Варна са 27 човека, в Бургас са 34 човека, в Добрич е най-малък. Повечето хора предпочитат да останат в хотела, в който са настанени. 34 жени вече са си намерили работа в Балчик. Хотелите на първа линия във Варна желаят настанените украинци да си заминат от 31 май", посочи шефът на ДАБ. 

По думите й 38 хотела са заявили желание да участват в новата програма за настаняване. До момента страната са напуснали 2987 души.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.