Те препотвърждават ангажимента си за укрепване на енергийната сигурност в Европа

В съвместно изявление Европейската комисия и САЩ определят спирането на доставките на газ от Русия за България и Полша като "необосновано и неприемливо". Те осъждат това действие и го определят като "енергийно изнудване", съобщава БНР.

Двете страни препотвърждават ангажимента си за укрепване на енергийната сигурност в Европа чрез съвместната работна група за енергийна сигурност, създадена от президента Джо Байдън и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в края на март.

При ембарго върху руския петрол: Какво ще се случи с цените на горивата у нас

В изявлението се подчертава, че чрез тази група ще продължава работата по диверсификация на доставките на синьо гориво за Европа, като в същото време ще бъде ускорена работата по енергийната ефективност и внедряването на интелигентните технологии по домовете и за бизнеса, електрифицирането на отоплението и увеличаването на чистата енергия в енергийния микс, за да се намали търсенето на изкопаемите горива.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БНР