Установена е самоличността на един от покойниците

Откриха седем трупа, заровени в гориста местност край София. Става въпрос за село Клисура в район Банкя. МВР потвърди, че се работи по мащабна схема за нерегламентирани погребения. По неофициална информация става въпрос за възрастни хора, които след смъртта си е трябвало да бъдат кремирани. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Зловещата гледка край гробището в село Клисура забелязали хора, които организирали погребение на близък. Сигналът е подаден във вторник. „Тези, които са подготвяли гроба, са видели, че под дърветата има части от тяло и за да може да извърши погребението, близките метнали една-две лопати”, каза Камелия Димитрова – кметски наместник на Клисура.

След погребението на място е задържан заподозрян. Той е погребален агент от Банкя, чиято фирма е регистрирана на адрес в столичния квартал „Люлин”. „Отвориха колата му. Той е жител на Иваняне, районът му е познат”, посочи Димитрова.

За няколко часа разследващите изровили седем човешки трупа. В района е намерен и използван от обвиняемия автомобил, в който имало само три празни ковчега.

От МВР потвърдиха, че по случая има задържан - 51-годишен погребален агент с инициали Г. Е., който е осъждан и преди. По първоначални данни той извършвал погребенията, вместо да кремира покойниците. Повдигнато му е обвинение и е задържан за срок до 72 часа. Предстои в четвъртък да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Г. Е. обаче не се признава за виновен и твърди, че е станала грешка, казаха от прокуратурата.

По-рано се появи неофициална информация, според която задържаният е признал за 50 заровени тела край сметище, близо до гробищен парк. 

На съвместен брифинг на Софийската градска прокуратура и Столичната дирекция на вътрешните работи стана ясно, че откритите край Банкя тела са на три жени и четирима мъже.

След направени аутопсии е установена самоличността само на един от мъжете. Той бил възрастен и живеел в Банкя под наем. Починал през януари тази година в болнично заведение. Мъжът не поддържал контакт с двамата си синове. Те свидетелствали, че след смъртта на баща им платили на задържания 1000 лв., за да кремира тялото. Получили и урна.

Прокурорът в СГП Десислава Петрова подчерта, че по нито едно от откритите тела няма следи от насилствена смърт.

Убийство и напрежение в Тетевен, има задържани

„Общото между труповете е погребалната агенция”, заяви Стойно Цветков - началник на отдел „Разследване“ в СДВР.

Въпреки това не е изключено кремация да не е била извършвана и на възрастни хора, починали в хосписи. „Предполагам, че той е злоупотребявал, поне така чух, че каза на полицаите, от хосписи”, коментира Камелия Димитрова.

Агенцията на обвинения мъж цял ден остана затворена. Никой не отговаряше и посочените за връзка телефони. Нямаше никого и в къщата на заподозрения.

Местни твърдят, че трупове незаконно се заравяли и в друг квартал на Банкя. „Във „Вердикал” са погребали хора, без да имат право, а в същото време са ги горили”, каза един от тях.

Текат следствени действия, образувано е и досъдебно производство за измама. До гробищата е паркиран бус на траурната агенция, в която задържаният мъж работи. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.