Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата

Премиерът Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата "Обнови Европа", която ще се състои на 30 май. Това съобщи „Политико“, позовавайки се на информирани източници. Според изданието това е „най-силният знак, че неговата партия „Продължаваме промяната” се готви да се присъедини към либералната група на европейско ниво.

Срещата на върха в понеделник е известна като предварителна и се провежда преди Европейския съвет. В него участват национални лидери, като френския президент Еманюел Макрон и нидерландския премиер Марк Рюте, както и европейските комисари Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Стефан Сежурне, лидерът на групата „Обнови Европа” в Европейския парламент, политически ухажва Петков, откакто той спечели изборите в края на миналата година. Петков обсъди възможността да се присъедини към групата със Сежурне през януари по време на пътуване до Брюксел, по време на което се срещна и с двамата лидери на Зелените.

Според „Политико“ все още обаче предстои да бъде изчистена една основна пречка пред членството на българския лидер: фактът, че в „Обнови Европа“ членува конкурентната българска партия - Движението за права и свободи (ДПС), чийто депутат Делян Пеевски Вашингтон е санкционирал по закона „Магнитски”. ДПС многократно е обвинявано в корупция и в миналото Петков е изразявал безпокойство от факта, че то остава в „Обнови Европа“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС