Най-тревожна е ситуацията за наемателите на заведения по плажната ивица

Нередности по българските плажове, дни преди началото на новия летен туристически сезон. 

А плажната ивица в Черноморец е обрасла с високи треви и подготовката й не може да започне, заради “бюрократични пречки”.

Новоизбраният стопанин на Централния плаж все още няма договор с Министерството на туризма, въпреки, че е превел договорената сума. Така на практика той не може да започне обработка на ивицата, а по договор всички ивици трябва да са в изряден вид на 1 юни. 

Русия настоява да изтеглим кораба „Царевна“ от Мариупол

“Платил съм си наемната такса от около 80 хиляди лева, но нямам договор. Без договор не мога да предприема никакви действия”, обясни новоизбраният концесионер Георги Мавров. 

Така в оставащите до 1 юни дни стопанинът на ивицата не може да подготви плажа за ползване. А той е обрасъл с треви и прилича повече на парк, отколкото на плаж. От състоянието са притеснени всички,които се занимават с туризъм в Черноморец. 

“Министерството на туризма трябва да се заеме с плажовете, както трябва, не само да дава на концесии и да прибира паричките. И не е само този плаж. И други плажове са така”, каза собственикът на заведение Константин Неделчев. 

НА МОРЕ: Порция цаца стига до 10 лв., шопска салата – 18 лв.

Най-тревожна е ситуацията за наемателите на заведения по плажната ивица.

Стоян Желязков за четвърта година наема заведение на плажа, но дни преди началото на сезона е притеснен.

“Аз съм готов за отваряне от две седмици. Имам нает персонал, на който плащам и трябва да си платя и наем към наемодателя. Но понеже наемодателят няма все още договор, така и ние не можем да сключим такъв,за да започнем да работим”, обясни Желязков. 

„На твоя страна”: Почивката на морето - по-скъпа с 20-30% тази година

Според концесионера на ивицата проблемите са породени от закъснелите процедури по определяне стопаните на плажовете.Те водят след себе си още трудности. След сключването на договора концесионерът трябва да направи схеми за поставяеми обекти, за водно спасяване и за медицинско обслужване. 

А след 1 юни всеки един пропуск на стопаните на плажове се наказва.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.