Коментар на икономистите Георги Ангелов и доц. Григор Сарийски

„Определено очаквах повишението на парното. Има една теория, според която, ако производството на първична енергия изостава от производството на пари – то рано или късно парите се обезценяват. Тези процеси са експлозивни. При съпоставка за периода межди 2014 и 2019 – се оказва, че енергията се е увеличила с около 15 процента – докато паричната маса се увеличава от 60 на 102 милиарда. Производителността по никакъв начин не може да компенсира тази разлика”. Това заяви в студиото на „Събуди се” икономистът доц. Григор Сарийски.

Според икономиста Георги Ангелов обаче трябват още малко усилия, за да може да се намали цената на парното поне до едноцифрено число. „Първоначално предложението за парното беше 330 увеличение. Сега предложението е 39 процента. Ако се намали ДДС върху парното от 20 на 9 процента – то ще поевтинее доста. Трябва да се направи едно усилие допълнително. Или с по-голямо сваляне на ДДС или с пренасочване – както беше компенсацията за тока на бизнеса. За да бъде по-поносимо за хората ”, подчерта той.

„Намаляването на ДДС не е антикризисна, а прокризисна мярка. Все пак държавата трябва да вземе тези пари от някъде. Те ще дойдат от други данъци или ще се ограничат разходите – тоест стандартът на живот”, посочи Сарийски.

„В момента имаме много индустрии, които печелят от тази ситуация. Енергетиката прави невероятен износ на едни високи цени. Тоест България печели, в бюджета влизат повече пари и има повече ресурси. Друг е въпросът как ще се използват. Аз мисля, че трябва да се върви към по-високи доходи и хората да решават как да си харчат парите”, заяви Ангелов.

 

 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.