Това заяви депутатът от „Има такъв народ”

Задават се трудни години. За това алармира Тошко Йорданов от „Има такъв народ” в студиото на „Събуди се”.

„Изявления как всичко може да се оправи с държавна намеса просто не са верни”, категоричен е Йорданов и обясни, че България не е богата държава, която да има достатъчно финансов ресурс за социални дейности.

Иванов: Българските плодове и зеленчуци неминуемо ще поевтинеят

„В момента държавата отделя огромно количество пари за социални дейности, но тези пари трябва да дойдат отнякъде. Ако икономиката не върви, другият вариант за взимане на пари за подобни неща е заеми”, каза народният представител от ИТН, но подчерта, че влизането в подобна спирала не е най-доброто нещо, което може да направи едно правителство.  „Прави се възможното с тези мерки, те ще имат някакъв облекчаващ ефект, но да кажем, че хората ще се почувстват както преди две години, няма да е вярно”, допълни той.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ: Как ще си плащаме сметките за ток и парно

Той коментира и цената на парното у нас. По думите му нулев ДДС на топлото ще понижи цената на услугата, но няма да е достатъчна мярка. „Тежко ще е”, смята депутатът.

„С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни”. Така народният представител отговори на въпроса дали „Има такъв народ” са спокойни след коалиционния съвет, че няма да има движение по темата Северна Македония. По думите му доверието е нарушено по ред причини – „от ПП си позволиха да правят неща и да водят разговори, които не трябваше да водят”, заяви Йорданов.

По думите му позициите на външния министър Теодора Генчовска и тези на представители на премиера Кирил Петков по темата се различават и това прави впечатление на европейски дипломати, с които се водят разговори за РСМ. „Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процесът за присъединяване на Северна Македония, без практически да има гаранция за изпълняване на договора, подписан между двете държави”, разкри депутатът. Той коментира, че тезата на ЕС е, че на фона на войната в Украйна трябва да бъде пресечено силното руско влияние в РСМ. Коалицията обаче отговорила, че ако България допусне безусловно РС Македония да започне процеса по присъединяване, нашето правителство може да падне и да дойде друго, което да има дори по-силно руско влияние. „Трябва да преценят кое им е по-голямата щета – дали вътре в ЕС една държава с ново управление с изключително силно руско влияние, или държава кандидат-членка, която не е сигурно дали ще има чак толкова силно руско влияние”, смята Тошко Йорданов.

Бориславова след Коалиционния съвет: Темата за РСМ ще мине през парламента

Той обяви, че „Има такъв народ” са За приемането на еврото у нас. Темата обаче е „поредното доказателство за липсата на комуникация в коалицията”, допълни депутатът. „Финансовият министър Асен Василев вкара за обсъждане в Министерския съвет плана за приемане на еврото. Имаше реакция от наша страна и те го изтеглиха. След това имаше някаква среща по темата, всички се разбрахме, че влезе в МС, след като се обсъди коалиционно и се изчистят спецификите. Въпреки всичко, вчера това се случи, което е абсолютно нарушение отново на коалиционното споразумение. От „Продължаваме Промяната” къса един по един конците на коалиционното споразумение. Ще се види, когато се скъса цялото въже”, заяви Йорданов и подчерта мнението на финансистите в ИТН, че 1 януари 2024 г. е нереалистична дата за присъединяването ни към еврозоната, тъй като България не отговаря на изискванията.

Василев: Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България

Народният представител коментира и темата за избор на нов управител на БНБ. По думите му това е плод на нови разговори, а обвинение в провал на изборната процедура дойде за мандатоносителя „Продължаваме Промяната”. „Те са непредвидим партньор”, каза Тошко Йорданов. Той увери, че кандидатът на ИТН отново ще е Любомир Каримански. 

Депутатът определи бъдещето на коалицията като „Сложно” и обясни, че тя ще съществува докато партньорите в нея са до известна степен лоялни един към друг.

Целия разговор вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.