Шмигал изчисли, че 30 до 50% от БВП на страната са загубени

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че руската инвазия в страната му е унищожила над 25 000 км пътища, няколкостотин моста и 12 летища. Говорейки пред Би Би Си, Шмигал каза, че над 100 образователни институции, над 500 медицински заведения и 200 фабрики също са разрушени или повредени. „Около 35% от икономиката в момента не функционира“, каза той. Над 300 000 кв. км земя са били минирани или замърсени с бомби, добави той.

Шмигал изчисли, че 30 до 50% от БВП на страната са загубени. Месечният бюджетен дефицит е $5 милиарда. Според различни оценки преките щети върху инфраструктурата и икономиката са около $600 милиард. Шмигал каза, че правителството е отпуснало над $50 милиарда за незабавна реконструкция там, където това е възможно.

Откриха масов гроб на украински войници в Мариупол с данни за тях

Следващият етап ще бъде възстановяване на основна инфраструктура, като електроснабдяването и водоснабдяването, както и реконструкция на мостове и пътища. Третият етап, по думите му, ще бъде „великото възстановяване на страната ни“. „Ние не искаме само да възстановим тухли и бетон. Искаме да изградим нова държава."

Премиерът каза, че това ще изисква украински средства, международна помощ и руски пари. „Убедени сме, че агресорът трябва да плати за разрушенията, които е създал. Трябва да е ясно, за сметка на замразени руски активи – конфискувани и прехвърлени на Украйна за съвместно възстановяване на държавата ни“, каза той. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС