Вижте съветите на финансовите консултанти

Как да пестим пари без да променяме много качеството си на живот?

Да имаш спестени пари настрана е важен елемент от финансовата независимост на всеки от нас. Финансовите консултанти съветват спестяването на пари да е в размер на 10% от приходите и да започне още от първата заплата. 

За съжаление не всички сме получили този практичен съвет и е трудно да започнем да пестим когато вече сме развили и затвърдили финансовите си навици. 

Все пак народът е казал “Човек знае и 2, и 200”, така че нека видим как може да започнете да пестите, при това без да променяте много начина си на живот

Вместо с приятели на ресторант, с приятели у дома

Прави ли ви впечатление, че за разлика от родителите си, ние сякаш спряхме да си ходим толкова често на гости? Вече е изключение някой да звънне спонтанно на вратата. 

Не е ли време отново да си спомним колко е приятно да се събираме с приятели в уюта на домовете ни, вместо в ресторанти, където често е прекалено натоварено, невинаги  музиката ни харесва и понякога кухнята е разочароваща?

Посещението на барове и ресторанти е сред основните пера в графа Разход и на младите, и на семейните хора. Ако искате да спестите пари, канете си гости вкъщи и нека всеки донесе по нещо за хапване. Забавлението е гарантирано, а накрая няма никой да ви поднесе надписана сметка за плащане. 

В природата пари не са нужни

Свикнахме всяко забавление да ни струва пари. Да водим децата си в детски кът, когато искат да поиграят, всяко пътуване да завършва в местен известен ресторант и сядаме в плажния бар, вместо на самия пясък. 

Преживяването ви сред природата по никакъв начин няма да се влоши и гледката ще е все така привлекателна, дори и да не похарчите нито един лев. Децата спокойно могат да играят сред дърветата, вместо сред пластмасовите пързалки, а сандвичът, приготвен у дома е точно толкова вкусен, колкото прехвалената скара на крайпътния ресторант. 

Под наем и назаем вместо покупка

“По-добре да си е мое, отколкото да плащам наем, казваме ние, когато говорим за жилище. И тази мисъл е абсолютно вярна. Когато обаче говорим за перяща прахосмукачка или инструменти, дали наистина имате нужда ги притежавате или е по-добре да ги наемете?

Разделете цената на продукта на пътите, в които планирате реално да ги използвате. Ако ще перете меката мебел само веднъж или два пъти годишно, перящата прахосмукачка ще ви се изплати чак след няколко години. Не е ли по-изгодно да вземете назаем такъв уред или да повикате човек, който да изпере само за малка част от сумата, която иначе ще “заключите” в уред в килера?

Разбира се, понякога покупката на по-скъп уред е не само належащата, но и желателна, защото тя ще спести много бъдещи разходи. Особено много се отнася за случаите, в които трябва да изберем наистина качествени продукти, които ще ни служат дълго и вярно. 

В такива случаи покупката е много добро финансово решение, включително с бързи пари от Изи Кредит, за да купите желаното.  

Ясен финансов план

Каквито и идеи да получавате за пестене на пари, ако не знаете кои са най-големите ви разходи, няма как да ги оптимизирате. 

Направете си ясен писмен финансов разчет, дори да трябва в продължение на един месец да записвате всеки свой разход и приход в таблица или в тефтер. Така ще получите ясна картина на парите си и ще видите кой разход може да намалите така, че да се превърне той в спестяване. 

А в месеците, в които сметките просто не излизат заради забавяне на заплатата или друго, може да се обърнете за съвет към https://www.easycredit.bg/krediti

!Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.