Страната ни е изправена пред риск от политическа нестабилност, пише "Ройтерс"

Обявеното изтегляне на ИТН от управляващата коалиция у нас намери място и в световните медии.

"България е изправена пред риск от политическа нестабилност, след като премиерът на страната загуби мнозинството в парламента", пише в свой анализ агенция "Ройтерс".

"Българският премиер обеща да ръководи правителство на малцинството в сряда, след като ИТН напусна коалицията заради разногласията относно бюджетните разходи, и заради спор дали България трябва да подкрепи присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз", пише още агенцията, цитирана от БГНЕС.

Криза в коалицията, ИТН напуска кабинета (ОБЗОР)

"Кирил Петков каза, че е "оптимист", че след загубата на парламентарното мнозинство неговата центристка партия ПП и нейните двама оставащи коалиционни партньори все още могат да изпълнят обещанията си за изкореняване на широко разпространената корупция в най-бедната страна-членка на ЕС", пише "Ройтерс".

Анализатори обаче твърдят пред агенцията, че разривът в коалицията вероятно ще донесе нова нестабилност във време, в което войната в Украйна е причина за повишаване на инфлацията. Правителството на Петков встъпи в длъжност едва през декември след продължителна политическа криза.

"Правителство на малцинството ще бъде много по-добро от правителство, чиито ръце биват извивани за допълнителни пари, и се спират истинските реформи“, съобщи премиерът на извънредна пресконференция, предава още агенцията.

"Без ИТН правителството има 109 от общо 240 гласа в парламента - много по-малко от необходимото мнозинство от 121 гласа", продължава анализът. 

"По думите на Петков социалистите и прореформистката "Демократична България" са потвърдили подкрепата си за коалицията, и изрази надежда някои от депутатите на ИТН също ще подкрепят правителството", се казва в анализа.

"В сряда, след като правителството одобри актуализацията на законопроекта за Бюджета за 2022 г., пренебрегвайки исканията на ИТН за повече средства за строителни компании, лидерът на ИТН Трифонов каза, че ще напусне коалицията и „ще сложи край на тази агония“. Актьорът Трифонов, превърнал се в политик, обвини Петков, че пренебрегва интересите на България, като настоява да вдигне ветото върху РСМ за присъединяване към ЕС, които България отдавна блокира под натиска на съюзниците от ЕС и НАТО", съобщава още "Ройтерс". "По думите на премиера ИТН е блокирала усилията на правителството за борба с корупцията".

Петков: Няма да допуснем България да влезе в спирала от избори (ВИДЕО)

Според анализатори гласуването на бюджета или назначаването на нови министри, което и от двете настъпи първо, ще бъде тест за оцеляване на правителството на Петков, съобщава "Ройтерс4.

"Демократична България" призова ИТН да преосмисли решението си и да избегне хвърлянето на страната в "хаос", допълва агенцията.

"Българският министър-председател Кирил Петков заяви, че е готов да управлява България с правителство на малцинството, след като коалиционният му партньор оттегли министрите си", пише "Политико“ в статия, в която обявява, че изправянето на Петков пред загуба на мнозинство връща България към политически разрив. "Образованият в Харвард Петков дойде на власт през декември с антикорупционни обещания и с предизвикателна пронатовска позиция по отношение на конфликта в Украйна в страна, в която връзките с Русия са дълбоки. След едва шест месеца на власт обаче правителството му се разклаща, тъй като Слави Трифонов, купонджия и водещ на токшоу, основал политическа партия, наречена "Има такъв народ", оттегли четиримата си министри от управляващата коалиция", пише "Политико". "Трифонов заяви, че е взел решението да се оттегли от коалицията заради разногласия по отношение на бюджета и заради това, което той определи като готовност на Петков да вдигне ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Ходът на Трифонов означава, че на коалицията на Петков вече не ѝ достигат 12 депутати, за да събере необходимите 121 за абсолютно мнозинство", пише изданието.

Оттеглянето на Трифонов поражда перспективата за връщане към политическа безизходица в балканската страна, която премина през три парламентарни вота през 2021 г., пише още "Политико". 

Темата попада и в анализ на "IntelliNews". И там се описват мотивите, които е изтъкнал Трифонов за решението си - разпределението на средствата и ветото върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Изданието отбелязва, че въпреки напускането на ИТН, Петков и неговата партия "Продължаваме промяната" ще остане на власт начело на правителство на малцинството.

"БСП и "Демократична България" - останалите партии в четирипартийната коалиция, вече заявиха, че ще продължат да подкрепят Петков. А Петков заяви, че предпочита да има правителство на малцинството, отколкото да бъде притискан да дава пари на корумпирани компании", пише още изданието.

"Не е ясно обаче дали Петков, който дойде на власт с реформаторска програма през декември 2021 г., след като третите парламентарни избори през 2021 г. най-накрая дадоха мнозинство в парламента, ще може да остане на власт. Загубата на депутатите на ИТН означава, че правителството разполага само със 109 депутати в 240-местния парламент". Според изданието способността на Петков да продължи да събира достатъчна подкрепа ще бъде проверена при гласуването на ревизирания бюджет.

Трифонов: Слагам край на тази коалиция и на тази агония

"Има спекулации, че ходът на ИТН може да е бил координиран с партията на Борисов ГЕРБ. Преди няколко дни Борисов заяви, че е готов да управлява сега, а не след нови избори. Ако Петков не успее да се задържи на власт, вариантите включват нова коалиция между ГЕРБ, ИТН и крайнодясната партия "Възраждане" или нови избори", пише изданието.

"Макар че сегашната коалиция е на власт едва от шест месеца, между членовете ѝ вече се появиха няколко разкола. Проруската БСП се противопостави на плановете на "Промяната продължава" и "Демократична България" за изпращане на военна помощ за Украйна, въпреки че в крайна сметка беше постигнат компромис. Междувременно ИТН влезе в конфликт с останалите членове на коалицията по отношение на назначаването на следващия управител на централната банка на България. Партията издигна свой кандидат, въпреки че ПП на Петков също излезе с номинация", се казва в анализа. И продължава: "На пресконференция Трифонов също така обвини Петков в "национално предателство", твърдейки, че е обещал да вдигне ветото върху началото на преговорите за присъединяване към ЕС със Скопие, без да се консултира с коалиционните си партньори. България е подложена на натиск да вдигне ветото си преди заседанието на Съвета на ЕС по-късно този месец, но това е политически чувствителен въпрос. Христо Иванов от "Демократична България" предупреди, че разпадането на коалицията ще тласне България към хаос", пише "IntelliNews".

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.