„В момента виждаме една нетърпимост и тежки думи, които се отправят от двете страни", каза тя

„Минали сме през много трудни и сложни отношения за сдобряването на България и Северна Македония. Това стана във времето, в което управляваше Иван Костов, а от другата страна беше Любчо Георгиевски. Тогава се стигна до няколко много важни акта между двете страни. В последните 2 години отношенията много се влошиха. В момента виждаме една нетърпимост и тежки думи, които се отправят от двете страни". Така проф. д-р Екатерина Михайлова коментира обтегнатите отношения между България и РСМ в студиото на „На Фокус".

Тя говори и за актуалната политическа обстановка у нас.

„За 6 парламента не се е случвало почетен лидер да изтегли министрите си. Тези дни си мислех какво точно означава „изтеглям” според конституционното право. Това е политически знак който казва, че тези хора излизат от коалицията. Те обаче ще бъдат част от правителството, докато не се направят промени. До момента в който имаме гласуване в НС, те трябва да изпълняват своите задължения, но няма да взимат участие в Министерския съвет", обясни Михайлова.

Тя припомни, че предстои гласуването на бюджета. „Той по всички правила е отношение към управлението. Тези, които го подкрепят се идентифицират с управлението, тези, които не го - минават в опозиция. Това са правилата в парламентарната история”, каза още професорът. 

На въпрос какво мислите за правителство на компромиса, Михайлова заяви следното:

„2 пъти сме имали правителство на малцинството в новата ни история – при Филип Димитров  и при първия кабинет на Бойко Борисов. И в двата случая обаче имаше яснота от къде идва подкрепата, тоест мнозинството. Сега това не е много ясно”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.