На националното външно оценяване се явиха над 58 500 седмокласници и 49 900 десетокласници

Ученически оркестър организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач седмокласниците на изпита по български език и литература днес, съобщават от МОН. 

Разказът „Талисманът“ на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в VII клас. Авторът е писател и поет – публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище, съобщават от МОН.

Учениците от 7 и 10 клас на НВО по български език и литература

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в VII клас. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков.

С три текста работиха десетокласниците на националното външно оценяване по български език и литература днес – научен, медиен и художествен. Една от задачите беше свързана с формулиране на теза по темата „Човекът и общуването“, а друга изискваше да се напише резюме върху откъс от изучавано произведение – „Дърво без корен“ на Николай Хайтов, съобщават още от МОН.

На националното външно оценяване по български език и литература се явиха над 58 500 седмокласници в 1709 училища и 49 900 десетокласници в 1006 училища.

Изпитите по математика в VII и в X клас ще се проведат на 16 юни т.г. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

 

Източник: Снимка: iStock