Това съобщи мрежовият оператор GRTgaz

От 15 юни Франция не получава никакъв природен газ от Русия по газопроводи, съобщи мрежовият оператор GRTgaz. Преди дни "Газпром" предупреди, че ще намали рязко доставките за Европа по "Северен поток". Руският гигант обясни, че това се случва заради ремонтни дейности, но представители на ЕС смятат, че Москва наказва съюзниците на Украйна, съобщава БГНЕС.

Франция получава около 17% от своя газ от Русия чрез мрежови връзки с Германия, която също разчита в голяма степен на руските доставки. Тя разкритикува хода на „Газпром“ като "политически".

ЕК: Няма риск за енергийната сигурност на Европа

Доставките вече бяха намалени с 60% от началото на тази година, което доведе до рязко покачване на цените. Но GRTgaz заяви, че в момента няма риск за френските доставки, като резервите са на ниво 56% от капацитета в сравнение с 50% през юни.

След нахлуването на Русия в Украйна Франция и други страни увеличиха вноса на газ от Испания по тръбопроводи като същевременно увеличиха покупките на втечнен природен газ (LNG), който се доставя с кораби.

Според доклад от тази седмица на базирания във Финландия Център за изследване на енергията и чистия въздух голяма част от втечнения природен газ все още идва от Русия, като в момента Франция е един от най-големите купувачи в страната. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.