Той заяви това в обръщение към нацията

Мнозинство може да бъде формирано и държавата да има нормално управление. Това каза Еманюел Макрон в обръщение към нацията. Президентът на Франция се появи по националната телевизия, след като проведе консултации с партиите в новия парламент.

След изборите през уикенда, неговата коалиция загуби парламентарното мнозинство. В първоначалното си изявления останалите формации казаха, че не искат да се коалират с Макрон. Това поставя президента в трудна позиция, с фрагментиран парламент и без ясна перспектива за стабилно правителство. Въпреки това Макрон настоя, че компромис е възможен, в името на реда в страната.

„Повече не мога да игнорирам дълбокото разделение из страната, което се отрази на състава на новия парламент. Хората изразяват притесненията си. Усещането, че са затънали в живота и нямат перспектива. Мисля, че имахме разбирателство на срещата с политическите лидери. Искам да подчертая, че всички те изразиха уважение към институциите и желание да избегнем патово блокиране на страната. Поздравявам ги за тази проява на отговорност и се надявам да имат същото отношение в бъдеще”, заяви той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.