Стигна се до скандал и обвинения в държавна измяна

Днес казусът със Северна Македония скара депутатите в Народното събрание. Сутринта беше свикан Председателски съвет по темата, след който се стигна до скандал и обвинения в държавна измяна. Основният спор беше между “Демократична България” и “Възраждане”.

Борисов: Ако счупим кабинета и на РСМ, значи Петков е съюзникът на Путин на Балканите

Веднага след Председателския съвет “Възраждане” и излязоха с обвинение към “Демократична България”. По думите им Христо Иванов се обадил на френския посланик по казуса “Северна Македония”. И заговориха за нова коалиция, която включва “Демократична България” и ДПС.

“За нас това е държавна измяна! Никой няма право, бил той председател на ПГ, дори и министър, без мандат да води разговори по подобни теми с представители на чужда държава”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. 

Иванов не отрече, но заяви, че е имал сериозни доводи да го направи.

Георг Георгиев: Ще бъде престъпление, ако не се възползваме от френското предложение за РСМ

“Естествено, че съм го направил, защото се грижа за българските национални интереси. Няма да се обадя на Митрофанова, за да я попитам как да оставя Македония по-дълго в орбитата на “Кремъл” и  Белград”, каза пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от ДБ.

В крайна сметка от ГЕРБ, “Демократична България”, “Продължаваме Промяната” и ДПС са категорични, че френското предложение трябва да бъде разгледано в Комисия още днес, а след това и в зала.

Добро ли е за България френското предложение за вдигане на ветото на РСМ

“Днес Кирил Петков отива нелегитимно като министър-председател в оставка, без позиция на българския парламент на Съвета на ЕС. Това е срамно за България!”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

“Нищо не сме се разбирали! Имаше такова предложение председателят на парламента да свика Външна комисия. Председателят на парламента отказа!”, каза Йордан Цонев от ДПС.

Според Искрен Митев това е най-доброто предложение до момента, но не трябва да бъде прието на всяка цена. 

Петков за Радев: Ако си президент на място, свикваш КСНС за Северна Македония

От БСП  засега са по сдържани в коментарите си по казуса. 

“Докато не бъдат изпълнени ангажиментите, залегнати в договора от 2017 г., БСП няма да подкрепи каквото и да е предложение”, каза Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП в изявление от кулоарите на парламента.

Нейнски: Съмнявам се, че в рамките на този парламент може да се създаде силно правителство

Междувременно експерти са категорични, че френското предложение е най-доброто за страната. 

“В проекта са включени две много важни неща - първото са българите в Македония не като малцинство, а второто - че трябва да бъде подписан двустранният протокол, който съдържа механиката на изпълнение на договора от 2017 година”, каза в ефира на NOVA бившият външен министър Надежда Нейнски. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.