Тя представлява 0,50 леи на литър за период от три месеца

Румънският премиер Николае Чука обяви днес, че цената на горивата ще бъде компенсирана с 0,50 леи на литър за период от три месеца. Компенсацията ще се прилага директно на бензиностанциите и ще фигурира във фискалния бон, съобщава телевизия Диджи 24.

„Мярката бе приета и в други страни и предполага отговорност както от страна на правителството, така и от компаниите от петролната индустрия. Половината от това намаление ще бъде платено от държавата“, заяви премиерът.

Той посочи, че това решение е било взето, за да може румънските граждани и фирмите да плащат по-малко за горива.

Икономист прогнозира 6 лева за литър гориво

Цената на бензин Евро 95 в Румъния е около 1,747 евро (8,64 румънски леи) за литър, а цената на дизела – 1,868 евро (9,23 румънски леи).

Стойността на пакета за компенсации ще бъде два милиарда леи, като половината от парите следва да бъдат осигурени от държавния бюджет, обясни Чука.

В края на периода правителството ще направи анализ дали е необходим нов пакет от мерки.

Николае Чука уточни, че компенсаторната мярка няма да засегне бюджета за инвестиции, като правителството запазва целта за отделяне на 7 процента от брутния вътрешен продукт за инвестиции.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА