Това би спестило енергия, смята тя

Докато европейците се подготвят за недостиг на газ, предизвикан от руската война в Украйна, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново повтори призива си към потребителите да пестят енергия, предаде ДПА.

Ако хората в ЕС намалят температурата на отоплението си със само 2 градуса по Целзий и повишат температурата на климатиците си с 2 градуса по Целзий, това би спестило енергия, равна на всичкия газ доставен от Русия по газопровода "Северен поток 1" в Балтийско море, каза тя. "Така че в това има много потенциал", заяви фон дер Лайен след срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел. Тя добави че източниците на енергия трябва да бъдат диверсифицирани и има нужда от инвестиции във възобновяеми източници.

Енергийните доставки на Европа са изложени на все по-голям риск и Москва намалява доставките на газ в отговор на западните санкции, наложени заради войната в съседна Украйна. Много страни в Европа са силно зависими от руска енергия и Русия вече напълно спря доставките на 12 страни от ЕС, каза Фон дер Лайен.

Германия е сред страните, изправени пред драстично намаляване на доставките, докато Берлин бърза да намали зависимостта на страната от Русия. Министърът на икономиката Роберт Хабек също призова потребителите да използват по-малко енергия. Той също така наскоро обяви, че е задействал второто ниво "етап на предупреждение" от спешния план за газа на правителството. "Най-добре е винаги да се надяваме на най-доброто и да се подготвяме за най-лошото. И точно това правим сега", каза фон дер Лайен и добави, че процесът е започнал по-рано тази година.

И докато са необходими национални мерки, съсредоточени върху вътрешните пазари, тя също така поиска координирани действия в целия ЕС и каза, че предварително условие за това е подробен преглед на ситуацията. Нейната агенция е прегледала всички национални планове за действие при извънредни ситуации, за да гарантира, че всички са подготвени за още ограничения на доставките, каза Фон дер Лайен. Тя работи заедно с индустрията и 27-те страни членки на ЕС по общоевропейски план за ограничаване на търсенето в случай на непредвидени обстоятелства.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.