„Трябва да разговаряме с всички доставчици", посочи той

„Да се подновят преговорите с „Газпром” не може да бъде условие за това да подкрепим нов кабинет. Ние имаме решение на Националния съвет и аз казах, че настояваме да се водят преговори, тъй като е в интерес на бизнеса и българите. Това обаче не може да бъде условие, тъй като БСП не е търговски представител на никоя фирма от Русия, САЩ или Пакистан. Трябва да водим преговори с всички доставчици, които могат да бъдат от полза за българския бизнес”. Това заяви в студиото на „Здравей, България" депутатът от БСП Румен Гечев.

„На този етап няма как да поставяме предварителни условия на мандатоносителя. Ще си позволя да кажа следното: ако работим доста добре в икономическата сфера с колегите от ПП, виждате, че имаме външнополитически различия. Някои от тях имат силно икономическо въздействие. Ние бихме настоявали при преговорите да сме внимателни с външнополитическите оценки, особено тези, които имат икономически последици. Приветстваме диверсификацията. Не два, нека да дойдат 20 кораба от САЩ. Това би било чудесно. Нека се конкурират, за да може българският бизнес да получи най-достъпни цени”, каза още Гечев. 

По думите му без БСП трудно ще може да бъде направена нова коалиция.

„В България протичат процеси, които са свързани с геополитическите конфликти и размествания в света. Те не са лични, както някои се опитват да ги представят. Става дума за сериозна политическа битка. БСП е проблем за някои хора. Това е единствената бивша социалистическо-комунистическа партия, която участва във властта и е на политическия терен в Източна Европа”, допълни още Гечев. И поясни, че от левицата са против износа на оръжия както за Украйна, така и за Русия. „Не искаме да участваме в този конфликт. Износът на оръжие не е в противоречие на международното право. Страните членки на НАТО изнасят оръжие за Украйна. Възниква въпросът - този, който атакува износа на евентуално оръжие, какво иска да внуши - че България нарушава международното право? Ако страната ни изнасяше оръжия, тя не би нарушавала правото. Тогава атаката не е срещу Корнелия Нинова, а срещу БСП. Нинова, като вицепремиер и министър на икономиката, отговоря за износа на оръжия, но тя подписва последна. В комисията влизат Министерството на отбраната, военното контраразузнаване, както и ДАНС. Шефовете на Агенция „Национална сигурност” се назначават от Президентството. Чак накрая се подписва вицепремиер”, обясни Гечев.

„От БСП смятаме, че трябва да се състави правителство, но не на всяка цена. Трябва да постигнем съгласие", заключи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.