Той каза, че 90% е сигурно, че ще се потвърди трети случай на маймунска шарка у нас

Вече сме в нова вълна на COVID-19, потвърди в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Причина за ръста на новите случаи според него е началото на туристическия сезон и многото българи, летуващи в Гърция. Южната ни съседка регистрира значително увеличение на новите заразени и натоварване на болниците.

„Ние се движим 3-4 седмици след това, което се случва в Западна Европа. В следващите две до три седмици вероятно ще се сблъскаме с тази повишена вълна. Не че е толкова страшно и драматично, но като факт е така,” каза той.

„Ще има повече случаи, но при повечето от засегнатите няма да има нужда от болница. Все още щамът е Омикрон, макар че той е вече с няколко разновидности. Страхуваме се от нов щам наесен, който ще заобикаля имунитета", допълни доц. Кунчев. 

Процентът на положителните проби започва да се покачва, отчитат здравните власти. „Половината области в България вече втора седмица са с ръст на случаите. Започва определено нова вълна. Колко ще е тежка тя - не можем да кажем, но хубавото е, че ако тя не натовари толкова здравната система, няма да има чак такова значение”, каза доц. Ангел Кунчев.

Според експерти скритата заболеваемост през летните месеци ще нараства. Причината - все по-малко хора се тестват. Потвърждават го и в лабораториите. „През последния месец-месец и половина броят на направените бързи антигенни тестове и ПСР тестове значително намаля. В момента на ден се правят между 20 и 30 теста”, казва д-р Десислава Йолчева, която е микробиолог. Повечето от тестовете били заради желание за пътуване, а на ден имало по един-двама положителни.

За момента вирусът се развива според очакванията, смята доц. Кунчев  - предава се по-лесно, но не води до толкова тежко протичане. „Това, от което се страхувам, е тотално нов щам наесен, който да заобиколи напълно имунитета и да не можем да разчитаме нито на ваксина, нито на преболедуване и да започнем отначало”, сподели притесненията си доцент Кунчев.

По думите на проф. Радостина Александрова, която е вирусолог към БАН, на всеки 6 месеца се появява нова разновидност на коронавируса, която би могла да предизвика ново огнище или нова вълна. „В момента обаче четирите варианта, които са варианти на безпокойство в Европа, принадлежат на Омикрон”, успокои тя. Два от тях - В.А.4 и В.А.5, се очаква скоро да бъдат доминиращи в Европа и у нас, след като вече предизвикаха вълна в Южна Африка.

Проф. Александрова обясни, че двата варианта по-умело избягвали имунния отговор. „Броят на хоспитализациите е бил същият като при предишната вълна, предизвикана от Омикрон, но броят на смъртните случаи е бил по-нисък”, обясни вирусологът.

Ако преминем прага от хиляда заразени на ден, е възможно част от мерките да се върнат, заяви главният държавен здравен инспектор. „Аз няма да имам никакви притеснения, ако виждам, че това е необходимо, да го препоръчам на министъра, на правителството. На места, където има струпване - градски транспорт, медицински центрове, там е логично да се възстанови носенето на маски”, категоричен е доц. Кунчев.  Засега обаче нужда от такива мерки нямало.

На този фон от днес всеки българин над 18 години може да си постави четвърта доза от ваксините срещу коронавирус или т.нар. втори бустер. В Бургас към 9 часа сутринта в нито един от шестте пункта нямаше желаещи за васкина.

По отношение на маймунската шарка доц. Кунчев каза, че се очаква потвърждение на трети случай у нас. „Официално ще се потвърди днес, когато излязат официалните резултати от изследванията в Центъра за заразни и паразитни болести, но спецификата на PCR реакцията е такава, че още в процеса на обработка става ясно накъде отиват нещата. Така че според мен с над 90% увереност може да кажем, че имаме установен трети случай", обясни медикът.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.