За тази цел в момента текат тестове, за да се изгради система без проблеми, каза още тя

„От 1 август предстои да бъде въведена електронната хоспитализация, като за тази цел в момента текат тестове, за да се изгради система без проблеми. Дигитализацията ще помогне за обикалянето от кабинет на кабинет и ще спести време”, заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова.

Сербезова освободи директора на „Пирогов”

„Дигитализацията в здравеопазването е процес започнат от предишни правителства. В последните 6 месеца направихме така, че да наваксаме закъснението на служебното правителство. Това е един от инструментите, които ще извадят здравеопазването „на светло”, а всички ние като пациенти имаме интерес това да се случи“, каза още тя.

По време на конференция в Министерството на здравеопазването беше обсъдена дигитализацията на системата, плюсовете, които ще донесе и нововъведенията, които предстоят.

По думите ѝ през последните шест месеца е наваксано забавянето в дигитализацията в сектора, въвеждайки 15 нови услуги. „Е- здравеопазване е една от ключовите реформи в системата, защото изсветлява процесите, дава ни данни и ни помага да управляваме по-адекватно процесите”, добави Сербезова.

Дигитализацията в сектора ще обхване значителна част от обществото, каза началникът на кабинета на министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

По думите му от 1 юни всички прегледи при лекари от извънболничната помощ се подават електронно към Националната здравно-информационна система. Предвижда се, освен направлението за хоспитализация да е електронно, епикризата също да е в електронен формат,  ще се знае и в коя болница има свободни легла, за да не се лута линейката от едно лечебно заведение към друго.

Ще може да се обобщават данните, свързани с изсветляване на процеса и с подобряване на качеството на услугите. Според него ще може да се проследява дали пациентите се хоспитализират прекалено често по диагнози, които са свързани, което поставя под въпрос качеството на услугата. 

Спешна среща в МЗ заради хаоса с електронните направления

Борис Костадинов, заместник-директор на „Информационно обслужване“, каза, че се очаква преди 1 август пробно да се даде възможност на лекарите да тестват електронната хоспитализация. По думите му се планират допълнителни процеси за подпомагане на работата на лекари и фармацевти за попълване на е-досиетата на пациентите с повече информация. Предвиждат се и две приложения, които ще дават достъп на пациента до електронното му досие, както и възможност родителите да имат достъп до е-досието на децата си.

Над 17 млн. електронни рецепти са издадени през системата, а регистрираните прегледи са над 3,5 млн., каза Ивайло Стойчев от „Информационно обслужване“. Над три хиляди фармацевти и над четири хиляди лекари работят с Националната здравно-информационна система. Средно на ден се регистрират над 100 хил. прегледа. 

Асена Сербезова каза, че ще бъдат отличени лекарите, които досега са издали най-много електронни рецепти и електронни направления. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА; БГНЕС