Колкото са по-скоро, толкова по-добре, каза Костадинов

„Според нас основният и най-бърз начин за преодоляването на кризата, предизвикана от действията и бездействията на сегашния кабинет, са предсрочните избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре”. Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов по време на консултациите при президента Румен Радев във вторник.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Най-важната криза може би от всички, на която се дължи и политическата, е кризата на доверие. Доверието и решаването на проблемите може да стане през тези политически сили, които всъщност носят доверието на гражданите. Много е важно управлението на една съвременна европейска държава да може да се базира и на нови идеи, но и на политически опит”, каза Румен Радев.

ИТН поиска Радев да разсекрети стенограмата от КСНС за Северна Македония

„Благодаря, че сте изключително бърз в действията си, както са предвидени по Конституция, защото тя Ви дава възможност сами да преценявате сроковете. Вие в момента действате по начин, който показва, че действително сте загрижен за ситуацията и за изхода от политическата криза”, каза още Костадинов.

От „Възраждане” смятат, че България няма време за губене. „Най-добрият начин за излизане от кризите и за връщането поне отчасти на доверието на българските граждани към парламентаризма са новите изори. Този парламент е напълно изчерпан”, посочи Костадин Костадинов.

ДБ при президента: Предсрочните избори няма да бъдат панацея

По думите му той и съпартийците му не смятат, че биха могли да имат каквито и да е разговори с която и да е политическа сила. „Особено пък след гласуването за Северна Македония, където ясно, за пореден път, се очертаха не червени линии, а буквално разломни камиони между нас и всички останали в парламента”, добави Костадинов.

Снимка: Георги Димитров

Според него в момента обществените нагласи не са същите като преди 6-7 месеца. „Ситуацията е динамична не само в България, но и по света. Ако ние искаме да бъдем на висотата на очакванията на българския народ към нас, хората които претендираме, че имаме качествата да водим народа, трябва да идем на пореден изпит за доверие”, категоричен бе той.

„Ако вие прецените да дадете третия мандат на „Възраждане”, ние ще го върнем веднага, именно с оглед на това, че не бива да се губи време. Трябва да има ново правителство преди началото на зимата”, добави Костадинов.

Президентът Радев му благодари и се обърна към медиите с думите: „Цикълът на консултации завърши, предстои връчване на мандат на първата политическа сила".

След консултациите лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов направи изказване пред медиите. Той препотвърди тезата си, че в настоящата ситуация предсрочните избори са необходими.

„Категорично сме „за” машинния вот, но трябва да има контрол на хартиените отрязъци. Само при това положение ще подкрепим сегашния машинен вот, защото практиката показа, че когато се гласува с машина и след това се броят хартиените отрязъци и се контролира машинния с хартиения вот, тогава манипулациите намаляват до минимум”, каза още той.

Запитан дали ПГ на „Възраждане” е стабилно той отговори: „Да, разбира се. Кога не е била?”.

„Парламентът е изчерпан, морално фалирал и управленски импотентен. Нашата цел е да спечелим изборите, да бъдем първа политическа сила и да се дадем ясна отговорност за управлението на страната, а не да си измиваме ръцете", коментира Костадинов.

Запитан дали от партията биха управлявали в коалиция и с кого, той отговори: „Единственият ни коалиционен партньор е българският народ”.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.