Турският президент изтъкна днес, че обещанията на двете страни трябва да бъдат изпълнени

Турция разглежда подписването на меморандума с Финландия и Швеция като признание на чувствителността на Анкара по въпросите, свързани с тероризма, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии и световните агенции. Той окачестви като дипломатическа победа за Турция подписването на меморандума с Швеция и Финландия във връзка с искането им за присъединяване към НАТО.

Ердоган говори в Мадрид, където участва в срещата на върха на НАТО.

На 28 юни Турция даде зелена светлина на процеса по присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО след среща на Ердоган с лидерите им в Мадрид, която бе организирана непосредствено преди срещата на върха на лидерите на страните от НАТО.

Турция сваля ветото за присъединяване на Швеция и Финландия в НАТО

Турският президент изтъкна днес, че обещанията на Финландия и Швеция трябва да бъдат изпълнени, като добави, че всички проблемни въпроси за Турция са били включени в меморандума с двете северни страни. Ердоган посочи, че ако не бъдат изпълнени обещанията на двете страни, в турския парламент няма да бъде изпратен за ратификация протоколът за присъединяването им към НАТО. Той каза, че Швеция и Финландия трябва да извършат промените в законодателството във връзка с тероризма колкото е възможно по-скоро. 

Ердоган посочи, че Швеция е обещала да предаде на Турция 73-ма терористи. 

Трябва да увеличим усилията за постигането на трайно примирие в Украйна, каза още Ердоган, като изтъкна, че Турция полага усилия за организирането на четиристранна среща за формирането на коридор за износа на зърно.

Турският президент за пореден път подчерта, че Турция води балансирана политика спрямо Русия, с която поддържа тесни икономически отношения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА