По-рано тази седмица бюджетната комисия отхвърли всички предложения за компенсиране на бизнеса

Парламентът прие компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията с актуализацията на държавния бюджет за тази година. 

Депутатите приеха единодушно с 223 гласа "за" на второ четене в пленарната зала предложение на Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) с редакции от вносителя и от "Продължаваме Промяната". По-рано тази седмица бюджетната комисия отхвърли всички предложения за компенсиране на бизнеса.

Приетите днес текстове предвиждат "Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на "БНЕБ" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 250 лв./MWh за периода от 1 юли до 31 декември 2022 г. Не се изплаща компенсация за клиенти с цени под базовата цена от 250 лв/MWh. На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща компенсация в намален размер, така че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 250 лв./MWh.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

 

Източник: БТА