Слънце на запад, следобедни летни бури на изток

Първият ден на юли ще е горещ и слънчев почти в цялата страна с температури в интервала 32-38 градуса. В часовете следобед обаче, в североизточните райони, а след това и в Централна България, от двете страни на Стара планина, ще има условия за локални гръмотевични бури с краткотраен интензивен валеж.

С много малка вероятност смущенията могат да преминат над някои части от северното крайбрежие. На повечето места денят по морето ще е слънчев и тих, със следобедни температури до 29-30 градуса, лек бриз и незначително вълнение.

В планините ще се оформят облаци, но условия за валеж с гръмотевици ще има по източните и централните склонове на Стара планина и тук-там в масивите на югозапад. Дневни температури - от 19 до 26 градуса спрямо надморското равнище.

В следващите дни ще остане горещо с дневни температури над 30 градуса, достигайки стойности, близки до 40 градуса в традиционно топлите райони. Потенциал за следобедни летни бури с интензивен валеж, гръмотевици и градушки ще има в събота в западната половина на страната. След това подобна ситуация ще има отново към четвъртък следващата седмица, когато се очаква да премине пореден студен атмосферен фронт.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.