Тези медии не са кандидатствали за лицензи

Висшият съвет за радио и телевизия (РТЮК) в Турция блокира сайтовете на "Дойче веле" и на американското радио "Гласът на Америка", съобщи ДПА.

Председателят на Съвета Илхан Ташчъ написа в Туитър снощи, че достъпът до сайтовете на двете медии е блокиран със съдебна заповед по искане на регулаторния орган. Ташчъ поясни, че тези медии не са кандидатствали за лицензи.

"Дойче веле" потвърди, че достъпът до всичките му 32 сайта на различни езици е блокиран в Турция от снощи. "Гласът на Америка" също потвърди, че турският медиен регулатор е блокирал достъпа.

През февруари Висшият съвет за радио и телевизия в Турция обяви, че "Дойче веле", "Гласът на Америка" и Евронюз трябва да поискат лиценз за работа или достъпът до сайтовете им ще бъде блокиран. 

"Дойче веле" заяви, че ще предприеме съдебни действия срещу искането и уточни днес, че ще започне дело за отмяна на блокирането на достъпа. В социалните мрежи се разпространяваше информация как да се заобиколят новите ограниченията.

Консервативното турско правителство въведе широкообхватен контрол върху интернет платформите, които разпространяват филми, видео или радио съдържание. Представителите на управляващата партия в РТЮК са мнозинство.

Турските медии до голяма степен са под пряк или непряк контрол на правителството, а съдържанието в интернет също е обект на строго регулиране, отбелязва ДПА.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА