Илон Мъск остава най-богатият човек в света, следван от Джеф Безос

Петстотинте най-богати хора в света са загубили 1,4 трилиона долара през първата половина на 2022 г., което е най-големият в историята спад на състоянията на милиардерите, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от БГНЕС.

По нейни данни състоянието на собственика на Tesla Илон Мъск е намаляло с почти 62 млрд. долара. Основателят на Amazon Джеф Безос е загубил 63 млрд. долара. Нетното състояние на Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta, е намаляло наполовина през първата половина на годината.

Този спад в богатството на милиардерите контрастира с последните две години, когато доходите на свръхбогатите хора нараснаха, тъй като правителствата и централните банки наложиха безпрецедентни мерки за стимулиране след началото на пандемията от коронавирус, пише Блумбърг.

Въпреки спада в богатството най-богатите хора в света запазват позициите си в класацията. Мъск все още притежава най-голямото състояние - 208,5 млрд. долара, а Безос е на второ място със 129,6 млрд. долара. На трето място е Бернар Арно, най-богатият човек във Франция и президент на LVMH Group, със 128,7 млрд. долара, следван от основателя на Microsoft Бил Гейтс със 114,8 млн. долара, съобщава агенцията. Само те вече притежават състояние от над 100 млрд. долара, въпреки че в началото на годината в списъка имаше 10 души.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.