Нови две области у нас преминаха в "жълтата" зона

Страната ще бъде връхлетяна от две последователни вълни на COVID- 19. Едната настъпва в момента, а другата ще е през септември. Прогнозата направи вирусологът проф. Радка Aргирова. На този фон нови две области у нас преминаха в "жълтата" зона със заразени над 100 души на 100 000.

След София-град, с повишен брой случаи вече е и Черноморието, където летният туристически сезон е в разгара си. Така с Варна и Бургас областите в "жълто" на картата стават три. Според вирусолози новият подвариант на Омикрон - BA.5, все още не е станал доминиращ у нас. Именно той ще доведе до пика на вълната през лятото, а от есента е възможна появата на нова мутация.

Сезонът по Черноморието се очертава като най-силният от началото на пандемията, отчитат хотелиери. И са притеснени от евнтуални нови ограничения.

“Дано здравните власти бъдат разумни и да не се повтори това, което се случи миналата година, още през месец август, когато обявиха кога ще се затваря. Дано можем да си изкараме един добър сезон”, заяви Павлин Косев от Асоциацияta на хотелиерите и ресторантьорите.

Засега здравната инспекция във Варна не обмисля въвеждане на регионални ограничения.

“На този етап няма да предприемаме никакви мерки. Всякакви мерки са препоръчителни. Хората трябва да носят маски, да спазват дистанция - особено тогава, когато се намират в затворени помещения”, подчерта  Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ – Варна.

От бранша твърдят, че продължават да изпълняват всички противоепидемични мерки, дори и те да не са вече задължителни.

„Не мисля, че в хотелите има потенциален риск от заразяване. Дори на рецепция спазваме това хората да се обслужват поединично, за да няма струпване. Гостите сами отиват в стаите. На закуска всеки си сяда на отделна маса”, посочи Косев.

Според проф. Радка Аргирова е възможно у нас вече да се разпространява и другият подвариант на Омикрон - BA.4, за който все още няма официално доказани проби. Прогнозата е, че новите мутации ще предизвикат две последователни вълни.

„Тази лятна вълна ще се прекрати някъде в средата на август, за да даде място на нова вълна през септември - около началото на учебната година.”.

Очаква се отново имунизираните да преминат най-леко през новите вълни, допълни проф. Аргирова.  „Особено, ако човек е ваксиниран, може дори да не разбере, че се е заразил”.

Едновеменно с ръста на заразените, се отчита и ръст на желаещите да се ваксинират, казват от столичното РЗИ. „Интересът е голям. Не само от възрастни хора, но и от хора средна възраст и от млади хора. Поставяме всякакви дози - първа, втора, бустер”, твърди д-р Вяра Георгиева от СРЗИ.

Според експертите сега е най-подходящият момент за имунизация или бустер. „Като дойде вече есента, септември, тогава вече се наслагват и грипните вируси, така че е добре хората да избързат”, заяви д-р Георгиева.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.