Руските сили бомбардират няколко украински населени места

Ожесточените боеве продължават в Източна Украйна. Натискът на руските сили се засилва с интензивен обстрел в северната част на Донецка област и най-вече срещу град Славянск.

Руските сили бомбардират няколко украински населени места с тежко въоръжение, за да позволят на сухопътните сили да напреднат на юг в региона и да се приближат до Славянск. Руски ракетен удар е разрушил университет в североизточния украински град Харков, съобщи президентът Володимир Зеленски.

На този фон се засилват опасенията на Запада за задълбочаване на газовата криза. Канцлерът Олаф Шолц обвини Русия, че използва енергийните доставки като оръжие. „Германия зависеше от руските енергийни доставки твърде дълго и твърде едностранно. Днес трябва да осъзнаем, че Русия използва енергията като оръжие. Никой не вярва, че Русия намалява доставките на газ само по технически причини. Ето защо сега е важно да намалим зависимостта от руския внос на енергия възможно най-бързо, без да застрашаваме нашата енергийна сигурност”, каза той.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.