Към момента обвинението, повдигнато на Георги Семерджиев, е причиняване на смърт по непредпазливост

Обвинението, повдигнато на Георги Семерджиев за жестоката катастрофа на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, е за причиняване на смърт по непредпазливост. Законът предвижда от 5 до 20 години затвор. Възможно ли е да бъде преквалифицирано в по-тежко обвинение?

От 2005 година в Наказателния кодекс е записано, че при причиняване на смърт при катастрофа с евентуална умисъл, наказанието в особено тежки случаи би могло да е доживотен затвор. Изключително рядко обаче у нас се повдигат подобни обвинения. Едно от малкото е срещу подсъдимия за катастрофата, при която загина Милен Цветков. Все пак е възможно с такова обвинение да се сдобие и Семерджиев.

Според експертите вниманието на разследващите трябва да се насочи и към друг въпрос – дали и от кого е бил опънат чадър над бившия футболист.

Въпреки дългогодишната си практика като адвокат, бившият вътрешен министър Емануил Йорданов си спомня едва няколко случая, при които след катастрофа обвинението е било за умишлено причиняване на смърт.

Полицайка помогнала на Семерджиев да се укрие, осигурявала му „зелени вълни” по улиците на София

„Още преди 1989 година тогавашния върховен съд беше постановил едно решение, според което се прие за един случай в Пазарджик - водач в нетрезво състояние навлиза в автобусна спирка и там беше убил няколко души. Тогава приеха, че е налице евентуална умисъл. Водачът е имал възможност да предвиди последиците от деянието, но въобще не се е интересувал от това дали те могат да настъпят”, обясни адв. Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

За конкретния казус с Георги Семерджиев прокуратурата трябва да реши какво обвинение да повдигне след събирането на всички доказателства. Според експертите, за да се стигне до трагедията, не само шофьорът на мощния автомобил трябва да поеме отговорност.

„Ако аз заемах определена длъжност в момента и имах възможност да проуча случая, щях да се заинтересовам, при всичките наказателни постановления на това лице колко са връчени, кой е работил по тези случаи, защо не са предприели мерки. И да се види каква е причината един човек безнаказано толкова години да извършва нарушения на закона, за да се стигне до финала, в който убива две млади жени”, коментира адвокат Йорданов.

„Една камара престъпления, за да стигне дотук и то системно ги е извършвал. Сигурен съм, че това лице, за да бъде толкова безнаказано, има някакъв гръб”, каза  Иван Савов, криминалист.

Проблемен е и Законът за движение по пътищата, казват още експертите.

„Много променян закон и той реално не е променян. Реално промяна в закона глобална не се е получила досега. Той се прави между другото”, каза Алекси Кесяков, бивш началник на Пътна полиция

„От страна на държавата няма нито една стъпка. Края на миналата година, инцидент с македонския автобус, от всички предложения, ние не си извадихме поуката, ние само ходихме по медиите”, каза Румен Дунев, автомобилен състезател.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.