Коментар на Ася Добруджалиева и Надя Николова

Много често големите предизвикателства са свързани с иновативни решения, които променят живота и бита ни към по-добро. Как домакинствата могат да станат производители на енергия на фона на всичко случващо се в момента – по тази тема в студиото на „Социална мрежа” коментираха Ася Добруджалиева – мениджър проекти Хабитат България и Надя Николова – предстедател на управителния съвет на Софийска енергийна агенция СОФЕНА.

Как къща в София сама произвежда тока за домакинството

„В условията на непредвидими цени на енергията, икономическата логика за всяко едно домакинство говори само едно – как да намаля разходите си за енергия и дали има политика, която подпомага този процес или няма такава и трябва да се спасяваме самостоятелно, което е много често подходът на българина”, каза Добруджалиева.

Според нея има иновативни и не чак толкова иновативни неща, които могат да се предприемат от домакинствата. „Винаги започваме от по-лесните неща. Това е например да се научим да намаляваме потреблението, за да сме по-малко зависими от каквато и да е енергия. Можем да предприемаме и стъпки към това да не губим енергия от нашето жилище – т.е. да инвестираме в енергийна ефективност. От друга страна обаче можем да търсим източници за енергия, които са по-евтини и по-леснодостъпни. Фотоволтаиците са едно от тези иновативни решения”, обясни Ася Добруджалиева.

КЕВР утвърди по-високи цени на тока от 1 юли

„В момента европейската политика ни подпомага чрез нейното законодателство, което и ние трябва да приемем в сферата на възобновяемите източници и на пазара на електроенергията”, посочи Надя Николова.

По думите й са необходими редица нормативни промени, за да се улесни инсталирането на фотоволтаични системи на покривите на домакинствата.

„Към момента, независимо, че това е възможно да се случи, тази дейност се спъва от административни пречки”, коментира тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.